Cloud Computing: Controlează-ţi afacerea de pe tabletă şi reduci costurile

PUBLI-INTERVIU

– Auzim tot mai des vorbindu-se despre „cloud computing”. Ce înseamnă, de fapt, acest sistem şi cum poate ajuta o afacere să se dezvolte? Marcel Focşa, manager general al ExpertAccounts.com, ne oferă câteva răspunsuri, din perspectiva celui care a dezvoltat o astfel de aplicaţie, a perfecţionat-o şi a adus-o la maturitate, ajungând să o exporte în Malaiezia şi Singapore. De fapt, aici e marele avantaj: Cloud computing permite companiilor să devină mobile. Oamenii pot lucra de oriunde. Şi asta pentru un tarif care începe de la doar 1 leu pe zi, pe utilizator.

 

– Cloud Computing pare a fi un nou trend în IT. De unde a apărut acest trend şi ce nevoie principală vine să acopere?

– În ultimii ani, s-a accentuat nevoia ca un business să reducă cheltuilelile şi să îşi crească eficienţa. Cloud computing aduce o reducere considerabilă a costurilor de exploatare, pe partea de gestiune, contabilitate, înregistrare şi monitorizare a datelor economice dintr-o firmă. Mai mult, plăteşti doar pentru ceea ce foloseşti, şi astfel reduci semnificativ cheltuielile.

În loc să cumperi software de contabilitate si gestiune şi să-l instalezi pe calculator, foloseşti online o aplicaţie cloud, accesibilă de pe orice calculator sau tabletă, în browserul web preferat (Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer etc).

Tehnologia cloud nu necesită întreţinere. Firmele nu mai au nevoie de echipe de IT pentru mentenanţă, backup-ul şi securitatea sistemelor informatice. Astfel, se pot redirecţiona sumele alocate întreţinerii către alte activităţi orientate spre profit.

Nu toate tehnologiile noi sunt uşor de implementat. Cloud computing este. Şi se dovedeşte rentabil, pentru că nu e nevoie de achiziţii suplimentare de hardware sau licenţe software, iar punerea în funcţiune este rapidă şi uşoară, şi are loc de la distanţă. De asemenea, datorită implementării rapide, se câştigă o mulţime de timp preţios.

Cloud computing permite companiilor să devină mobile. Oamenii pot lucra de oriunde.

 

  • Informaţii în timp real pe tabletă, laptop sau telefon

 – De fapt, proprietarul unei afaceri mici sau medii se gândeşte că oricum plăteşte un contabil (ca angajat sau ca serviciu externalizat), care foloseşte un program specific de contabilitate. De ce ar fi interesat managerul român să lucreze cu o aplicaţie de tip cloud computing?

– Un contabil care lucrează pe programul lui reprezintă pentru firmă doar o cheltuilală în plus făcută pentru a plăti impozitele. Asta pentru că informaţia de la acel contabil nu este accesibilă online în timp real departamentelor care produc banii şi nu foloseşte deciziilor operative.

Citeste si:  România, locul 4 în topul ţărilor care au accesat programul european Erasmus pentru tineri antreprenori

În schimb, pe o platforma cloud computing ERP, toate operaţiunile sunt făcute într-un singur loc, centralizat, în care au acces şi lucrează colaborativ toţi angajaţii companiei, de pe teren şi din toate punctele de lucru. Operatorii tăi facturează la depozit, agenţii iau comenzi sau facturează pe teren, contabilul tău supervizează totul online, pentru ca tu şi directorii tăi să aveţi informaţiile corecte şi în timp real pe tabletă, laptop sau telefon. Este o infrastructura de lucru colaborativ intre firma si contabil, fara a fi necesara deplasarea si contactul fizic, reducand astfel costurile operationale. Operatorii si contabilii pot comunica folosind sistemul de “issue tracking”, unde pot ridica si solutiona probleme legate de datele introduse.

Toată lumea implicată e online în timp real, şi fiecare accesează datele şi paginile la care are drept de acces. Sistemul este conceput cu diferite pagini specializate pentru utilizatorii non-contabili şi contabili.

În cloud computing contabilul nu face muncă de rutină, toate procesele sunt automatizate. Înregistrările sunt generate automat, şi contabilul se transformă în director financiar care supervizează operaţiunile şi configurează rapoarte de analiză financiară şi de cash-flow disponibile online în timp real celorlalţi manageri.

 

– Cu ce îl ajută pe contabil această soluţie?

O firmă care oferă servicii de contabilitate poate folosi cloud computing pentru a trece la un model mai evoluat de business, cu costuri mai reduse şi clienţi mai mulţi.

Contabilul poate lucra la biroul lui, online, cu clienţii pe o platformă comună de cloud computing. Acest model aduce contabilului avantaje importante:

  • Controlează şi eficientizează modul în care clienţii introduc datele;
  • Clientul poate introduce toate documentele, fără a fi necesar să aibă cunoştinţe de contabilitate şi fără să aleagă conturi;
  • Păstrează costurile de operare reduse şi prelucrează mai multi clienţi, în mai puţin timp, folosind angajaţii existenţi;
  • Poate oferi clienţilor pretenţioşi informaţii financiare utile în timp real.
  • Poate lucra usor cu clienţi din altă localitate.

Pe scurt, îşi creşte competitivitatea prin reducerea costurilor şi oferind informaţii utile clienţilor.

 

  • Să îţi cumperi soft sau să plăteşti chirie pe soft?
Citeste si:  Proprietarul Diverta se plânge că şi-a epuizat toate milioanele, dar pleacă în croazieră

– Există elemente pe care softurile tradiţionale de contabilitate le oferă, iar aplicaţiile de tip cloud computing nu le includ? Şi aici, v-aş întreba în mod special de actualizările cu legislaţia la zi.

– Soluţiile cloud computing ERP oferă toate elementele pe care le au softurile tradiţionale, inclusiv actualizarea la legislaţie. În plus, aplicaţia evoluează permanent – apar noi facilităţi, îmbunătăţiri şi rapoarte – create pe baza nevoilor şi experienţei tuturor celorlalţi  utilizatori. Până la urmă, se pune problema: cum e mai avantajos, să plăteşti chirie pe soft, sau să îţi cumperi soft?

 

– Spuneţi că este o soluţie binevenită, mai ales pe timp de criză, pentru că economiseşte bani. Ce costuri se reduc, mai exact?

– În loc să faci o investiţie într-un sistem informatic, ai doar o cheltuială lunară minimă – fără servere, fără licenţe software, fără calculatoare noi, fără internet cu IP fix, fără administrator de sistem.

Sistemul IT pentru business-ul tău devine o mică cheltuială lunară de utilităţi, mai mică decât factura de electricitate. Nu mai ai probleme de upgrade sau instalare software, intri doar în browserul de internet favorit şi eşti gata de lucru. Pe blogul nostru, am detaliat costurile care se reduc, într-o manieră foarte clară.

 

– Cât de complicată este această monitorizare prin sistemul cloud, pentru un întreprinzător care nu deţine abilităţi tehnice şi nici prea multe cunoştinţe de contabilitate?

– Tehnologia cloud nu necesită întreţinere. Firmele nu mai au nevoie de echipe de IT pentru mentenanţa, backup-ul şi securitatea sistemelor informatice. Operatorul poate introduce toate documentele, fără a fi necesar să aibă cunoştinţe de contabilitate şi fără să aleagă conturi.

 

– Ce presupune transferul de la sistemul vechi de evidenţă contabilă la sistemul bazat pe cloud computing?

– Transferul de la sistemul vechi este parte a procesului de implementare şi presupune importul datelor din programul vechi. Acest transfer poate fi făcut chiar de către utilizator, dar în general este făcut de un consultant în implementare sau de operatorul serviciului de cloud, pe baza datelor exportate din programul vechi.
 

  • Cât de bine este protejat „norişorul” firmei mele?

– Practic, toate informaţiile despre propria firmă se vor găsi pe un „norişor” online, accesibil oricând şi de oriunde, atâta timp cât există conexiune la Internet. Totuşi, orice manager îşi va pune întrebarea: cât de bine este protejat „norişorul” firmei mele de eventuali intruşi?

– Îndoielile cu privire la securitate îi fac pe unii să întârzie trecerea pe cloud. Cei care au trecut deja la cloud computing cred că este doar o chestiune de timp până când astfel de îndoieli vor disparea.

Citeste si:  Creştinii ortodocşi au prăznuit, în a doua duminică după Paşti, Duminica Tomii

Datele sunt stocate pe servere situate în centre de date de grad industrial cu energie electrică redundantă şi conexiuni multiple la internet, 99,9% garanţie up-time, monitorizare non-stop, supraveghere video şi paza obiectivului asigurată de personal de securitate permanent.

Sistemul este securizat cu criptare SSL cu certificate similare sistemelor de internet banking, pentru a asigura cel mai înalt nivel de securitate.

Se pot configura permisiuni de drepturi de acces pentru fiecare profil de utilizator  pentru a gestiona accesul personalului propriu la date.

 

– Unde se salvează toate informaţiile şi cum este prevenit pericolul de a le pierde, la un moment dat?

– Tehnologiile cloud au implementat sisteme de backup automat al datelor în servere situate în locaţii geografice diferite.

Se poate descarca oricând pe calculator o copie backup a bazei Dvs de date, pentru a putea  migra la un alt sistem, dacă doriţi, oricând. Acest lucru asigură că datele sunt proprietatea dumneavoastră şi puteţi să le aveţi oricând.

 

  • Cea mai sigură cale: testarea

– Orice soluţie nouă pentru afaceri îşi câştigă adepţii numai după ce este verificată în practică. Unde şi cum poate fi testată aplicaţia Expert Accounts?

ExpertAccounts.com este un sistem cloud ERP lansat în 2010 şi dezvoltat în România, adaptat la piaţa de business locală. El aduce tuturor afacerilor funcţionalităţile de care, până acum, dispuneau doar corporaţiile. Şi asta pentru un tarif care începe de la doar 1 leu pe zi pe utilizator.

Grupul de firme Expert Software din Oradea, producatorul sistemului, e specializat în aplicaţii pentru business din 1996, fiind prezent din 2007 şi în Malaezia şi Singapore.

ExpertAccounts.com este un sistem stabil, ajuns la maturitate, cu mii de utilizatori în Romania, Malaysia şi Singapore.

Aplicaţia poate fi testată prin accesarea unui Demo disponibil online, dar pentru o evaluare serioasă recomandăm crearea unui cont gratuit pe www.expertAccounts.com.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata