EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Suntem prea medicalizaţi?

Auzim mai mereu de pre-hipertensiune, pre-demenţă, pre-anxietate şi totodată vorbim de stări medicale subclinice. Există ateroscleroză subclinică, artere indurate subclinic, evident legate de potenţiale infarcte cardiace.

Toate aceste predispoziţii le-am putea numi „prea-absurde”. În baseball, de exemplu, jocul e precedat de pre-joc. Sezonul e precedat de pre-sezon. Cu multe din aceste stări nu se întâmplă aşa, cel puţin nu mereu. E ca şi cum ploaia întârzie mai tot timpul, spune Ivan Oransky pe Ted.com.

Avem leziuni pre-canceroase, care deseori nu se transformă în cancer. Cu toate acestea, dacă iei osteoporoza subclinică, o boală care subţiază oasele, predispoziţia fiind numită osteopenie, ar trebui să tratezi 270 de femei timp de 3 ani ca să previi un os fracturat.

Anual, SUA risipeşte peste 3 trilioane dolari pe sănătate, deşi cel puţin 100.000 de oameni mor anual, nu din cauza predispoziţiilor pe care le au, ci din cauza tratamentelor şi a complicaţiilor acestora.

Fiecare aspect al vieţii noastre a fost medicalizat.

Cu toţii avem un factor de risc pentru pre-deces, şi anume: trăim. A fost inventat însă termenul de „pre-vieţuitor”,care e ceea ce grupul care sprijină cancerul ar dori ca cei ce prezintă un factor de risc, dar încă nu au cancer, să se auto-numească.

Avem un sistem care în esenţă a promovat asta. Am ales în orice punct din sistem, să facem ce facem şi să dăm fiecăruia o predispoziţie şi în final o boală, în anumite cazuri. În relaţia doctor-pacient, majoritatea doctorilor consultă în sistem taxă pe tratament. Sunt stimulaţi să facă mai multe proceduri, teste, să prescrie medicamente.

Companiile farmaceutice încearcă să extindă indicaţiile, numărul celor eligibili pentru un anumit tratament, pentru că evident îi avantajează.Grupuri de susţinători ca cel care a inventat pre-vieţuitorul, vor să facă tot mai mulţi oameni să se simtă în pericol că ar avea o boală, ca să strângă mai multe fonduri să-şi mărească vizibilitatea, etc.

Tehnologia medicală a devenit un „Câmp al Visurilor”. Când pui un RMN în fiecare colţ, pui un robot în fiecare spital, spui că toţi ar trebui să-şi facă operaţie robotică. Am creat un sistem în care „dacă-l faci, vor veni”. Dar poţi , abuziv, să spui oamenilor să vină, să-i convingi că trebuie să vină.

În sănătate trebuie să discernem dacă acesta este un lucru bun sau o putem ignora fără să ne agităm pentru orice.

Citește și
1 Comentariu
  1. ilicaf spune

    Da foarte bine descris acest articol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata