Cum să îţi cureţi ficatul de toxine

Pentru a înţelege ce înseamnă cu adevărat curăţarea ficatului, este important să înţelegi că funcţia acestui organ este de a procesa toxinele. Dacă un ficat funcţionează cu o eficienţă de 60%, atunci 40% din toxine rămân neprocesate şi se acumulează în organism. Ce efect crezi că are acest lucru asupra corpului tău?, întreabă Wakeup-world.com.

Ficatul este unul din organele vitale ale corpului uman. Un ficat funcţional este necesar pentru a putea trăi, iar un ficat care funcţionează bine este necesar pentru a trăi bine. Deşi ficatul este un “procesor de toxine”, iar abilităţile sale sunt robuste, organul nu este imun la toxicitate.

Anumite lucruri, cum ar fi prea mult alcool sau o alimentaţie bogată în alimente procesate şi  cu un conţinut redus de substanţe nutritive, pot deteriora ficatul, îi pot reduce eficacitatea şi pot contribui la o multitudine de factori care cauzează probleme de sănătate.

Din păcate, prea puţini oameni realizează că ceea ce mulţi au considerat a fi un lucru “normal” este de fapt un stil de viaţă care împovărează ficatul şi organismul privit ca un întreg, cu toxine care îi încetinesc procesul de funcţionare.

Un stil de viaţă sănătos reprezintă elementul principal în ceea ce priveşte menţinerea într-o formă bună a corpului şi în special a ficatului. Iar ocazional, curăţarea ficatului pentru a reduce cumulul de toxine, poate fi un lucru benefic.

Există cateva indicii prin care organismul ne pune în gardă, avertizându-ne cu privire la existenţa un grad ridicat de toxicitate:

 • dureri de cap, migrene;
 • oboseală;
 • cearcăne;
 • acnee, pete pe piele, iritaţii, piele uscată;
 • apariţia negilor;
 • apariţia lipoamelor, fibroamelor;
 • luarea în greutate;
 • căderea părului;
 • dureri de coloană;
 • balonare;
 • unghii friabile şi cu dungi albe;
 • răceli frecvente;
 • transpiraţie urât mirositoare;
 • alergii;
 • stare de iritabilitate.
Citeste si:  11 iunie 2012 – termen limită pentru unele obligaţii fiscale

 

 • Pentru a-ţi detoxifia ficatul, nu îi mai da toxine

Mulţi oameni nu sunt foarte siguri de unde să înceapă pentru a-şi curăţa ficatul, aşa că o serie de recomandări sunt binevenite.

Curăţarea ficatului de toxinele în exces nu este un proces atât de greu pe cât pare. De fapt, curăţarea ficatului nu presupune altceva decât o schimbare simplă a alimentaţiei şi câteva suplimente naturale şi organice.

Experţii spun că, dacă alimentaţia ta include alimente procesate şi zaharuri rafinate, ai nevoie să îţi modifici imediat dieta şi să elimini din viaţa ta produsele nesănătoase. Acele alimente conţin substanţe chimice care pot supraîncărca ficatul cu atât de multe toxine, încât “organele tale ajung să poarte un război chimic”.

De exemplu, în urmă cu câţiva ani, a fost realizat un experiment în care cartofi prăjiţi de la diferite restaurante fast-food au fost lăsaţi afară să se degradeze singuri. După câteva săptămâni, chiar luni de zile, aspectul lor nu s-a schimbat foarte mult. Cum se descurcă oare organismul nostru cu procesarea unui astfel de aliment?

Există cel puţin un lucru în comun între corpul tău şi o maşină: dacă pui zahăr în rezervor lucrurile nu vor mai funcţiona aşa cum trebuie. Dacă elimini pur şi simplu produsele toxice din alimentaţia ta, ficatul va simţi o relaxare şi va experimenta un beneficiu aproape imediat.

Înlocuieşte alimentele toxice cu fructe şi legume organice şi proaspete, pentru a continua procesul de redresare. Este recomandată o alimentaţie bogată în:

–          Legume alcaline: ciuperci, mazare verde, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapă, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase încolţite.

–          Fructe alcaline: stafide, curmale, smochine, lămâie, ananas, mere, caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grape-fruit, mango, pepene galben/roşu, nectarine, pere.

Citeste si:  Trebuie să găsim o formulă de plafonare a preţului carburanţilor, susţine Bogdan Chiriţoiu

 

 •  Ierburile pot stimula detoxifierea ficatului

Există o varietate largă de ierburi care pot sprijini eforturile detoxifierii ficatului. Rădăcina de cicoare organică, rădăcina de păpădie organică, frunza de mentă organică şi turmericul organic, sunt doar câteva exemple de astfel de plante. Acestea şi alte remedii pe bază de plante, sunt utilizate de câteva sute de ani ca şi terapii, de către fitoterapeuţi şi de culturile indigene, pentru asistarea procesului de eliminare a toxinelor acumulate de ficat şi pentru stimularea producţiei bilei, o componentă vitală a digestiei şi sănătăţii.

Remediile pe baza de plante nu produc o detoxifiere a ficatului în mod direct. În schimb, aceste ierburi şi substanţe nutritive stimulează funcţiile hepatice naturale ale organismului, care determină organul să se cureţe singur. Majoritatea oamenilor uită că atunci când corpul primeşte tot ceea ce îşi doreşte, este foarte capabil să aibă singur grijă de el.

Primul pas spre curăţarea ficatului este acela de a opri aportul de poluanţi toxici, sub forma alimentelor procesate, a zahărului rafinat şi a consumului excesiv de alcool, iar a doua etapă este declanşarea abilităţilor hepatice naturale de curăţare.

 

 • Hidratarea corespunzătoare

Din punct de vedere calitativ şi cantitativ, hidratarea este de bază în asimilarea optimă a nutrienţilor la nivel celular şi eliminarea completă şi la timp a compuşilor metabolici reziduali din organism.

75% din greutatea corpului nostru conţine apă şi 85% din creier este format din apă. S-a descoperit că o deshidratare de doar 2% în organism va cauza o scădere cu 20-30% a energiei la majoritatea oamenilor. Consecinţele pot fi: dureri de cap, oboseală a minţii şi a organismului, gândire confuză, schimbarea stării de spirit, iritabilitate.

Citeste si:  Pricopie: 2.400 de şcoli din mediul rural şi mic urban vor fi conectate la internet în 6 luni

Important de reţinut: Băuturile răcoritoare sunt foarte acide, având şi un nivel ridicat al potenţialului de oxido-reducere. Asta le face foarte nocive, permiţându-le radicalilor liberi să domine organismul, să atace şi să distrugă ţesutul.

Apa alcalină este acel tip de apă pe care ar trebui să-l bem pentru a rămâne sănătoşi. Dacă beţi 3-4 litri de apă proaspătă şi de calitate bună vă veţi bucura de următoarele beneficii pentru sănătate:

–          Energie din abundenţă – deshidratarea duce la o reducere a metabolismului;

–          Pierdere în greutate – de multe ori nivelul scăzut de energie este perceput drept un semn că organismul are nevoie de mâncare, ceea ce duce la alimentare în exces şi la creşterea în greutate;

–          O piele mai sănătoasă – nefiind hidratat, organismul îşi conservă rezervele de apă pentru a alimenta organele vitale, precum inima şi creierul, iar pielea intră în suferinţă. Hidratarea corespunzătoare oferă apă suficientă tuturor părţilor organismului, iar toxinele şi deşeurile sunt eliminate mai rapid.

–          Efect anti-îmbătrânire – apa alcalină este bogată în antioxidanţi care previn îmbătrânirea, detoxifiind organismul.

Atunci când toxinele nu sunt eliminate în mod corespunzător, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea agenţilor patogeni precum bacterii, viruşi şi ciuperci, care conduc la boală. Pe parcursul unui an, organismul uman acumulează între 4,5 şi 5 kilograme de toxine, manifestările clinice fiind sub formă de: celulită, lipoame, fibroame, chisturi, litiază etc.

Ţinând cont de stilul de viaţă actual şi „bombardamentul” alimentar nesănătos la care ne supunem organismele zi de zi, sunt necesare minim două cure de detoxifiere pe an. Este recomandat ca acestea să fie însoţite şi de activităţi fizice regulate, o alimentaţie alcalină, dar şi o „curăţire” la nivel mental şi construirea unei gândiri pozitive.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata