EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Dr. Raed Arafat: Este nevoie de fonduri suplimentare în sănătate

Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat luni că este nevoie de fonduri suplimentare pentru acest domeniu, iar banii pot fi atraşi fie prin asigurări complementare pentru sănătate, fie prin creşterea contribuţiei, prin plata de către stat a contribuţiei celor scutiţi în prezent.

„Una din problemele cu care ne-am confruntat a fost că aveam un număr de câteva milioane asigurate şi mult mai mulţi decât ei scutiţi.Banii pentru cei scutiţi nu intrau în sistem şi cei care plăteau, plăteau pentru ei şi pentru încă unul sau doi în plus. S-a început reglarea acestor situaţii, a crescut baza celor care plătesc”, a arătat dr. Raed Arafat, la o dezbatere privind sănătatea organizată de Mediafax.

Ministrul a subliniat că sursa asigurărilor private este foarte importantă, astfel că poate aduce fonduri suplimentare.

„Dacă se dă posibilitatea inclusiv a deductibilităţii la aceste asigurări, atunci încurajăm populaţia să se asigure”, a accentuat dr. Arafat.

În legătură cu o eventuală strategie pornind de la structura populaţiei, Arafat a spus că în toată Europa este o preocupare în acest sens, având în vedere creşterea numărului celor vârstnici.

„Strategia noastră pe resurse umane, finanţarea, trebuie să ia în considerare acest lucru. Avem astfel de discuţii la minister, dar şi la nivel european şi avem oameni care participă la aceste discuţii. Să nu uităm şi problema resurselor umane, Europa ne-a avertizat în acest sens, se aşteaptă ca până în 2020 să fie o lipsă de aproape un milion de lucrători sanitari, în Europa. Asta va determina o mişcare de personal mult mai intensă, către ţările care plătesc mai bine”, a arătat dr. Arafat.

Potrivit lui Arafat, o altă problemă în România este cea a îngrijirilor la domiciliu care trebuie abordată cât mai repede pe plan naţional, „întrucât îngrijirile la domiciliu se adresează acestor categorii de pacienţi şi pot reduce costurile fără să impacteze negativ din punct de vedere al îngrijirii medicale”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata