Vor fi copiii noştri o specie diferită?

De-a lungul evoluţiei umane, au coexistat multiple versiuni de humanoizi. Oare suntem în faţa unui salt evolutiv iminent?, se întreabă Juan Enriquez pe Ted.com.

De ce există doar o singură specie umană? Starea firească nu este să avem doar Homo Sapiens, starea firească ar fi să existe diferite versiuni de humanoizi prin preajmă, mai ales că am coexistat în acelaşi timp cu cel puţin 8 alte versiuni de humanoizi concomitent pe această planetă.

Acum 10.000 de ani lângă Marea Neagră am avut o mutaţie într-o genă care a condus la ochi albaştri. Diversificarea continuă tot timpul.Şi pe măsură ce continuă, vom descoperi primele 10.000 de genomuri umane pentru că a devenit suficient de ieftin să faci o secvenţiere. Iar când le adunăm, vom găsi probabil diferenţe.

Citeste si:  Papa Francisc îi critică pe cei care au un singur copil "din comoditate"

Ne place să ne schimbăm înfăţişarea, modul de a acţiona, ce performanţe pot face trupurile noastre. Am avut 10.2 milioane operaţii estetice în SUA, iar cu tehnologiile care apar online în prezent, actualele corecturi, ajustări, măriri, îmbunătăţiri, vor părea joacă de copii.

Este posibil să reconstruieşti în întregime o copie completă a unui organism plecând de la oricare din celulele sale. Acum poţi lua nu doar celule de cobai ci poţi lua o celulă de piele umană şi o poţi transforma în celule stem umane. Deci în teorie, poţi creşte orice organ din oricare din celulele tale.

Citeste si:  "Lord of the dance", din nou la Bucureşti în mai 2011

Avem peste tot în lume persoane extraordinar de inteligente, oameni care pot reţine tot ce văd în timpul vieţii, oameni care au sinestezie, alţii care au schizofrenie. Tot felul de ciudăţenii se petrec şi tot nu înţelegem cum şi de ce se întâmplă.

Cu toţii trecem printr-o tranziţie ca specie. Evoluăm în Homo evolutis care nu e doar un hominid conştient de mediul său, dar e un hominid care începe direct şi deliberat să controleze evoluţia propriei specii, a bacteriilor, a plantelor, a animalelor. Schimbarea e de o asemenea complexitate, încât nepoţii şi strănepoţii noştri vor fi o specie foarte diferită de noi.

Citeste si:  Investitorul de la reactoarele 3 şi 4 va fi selectat până la finele lunii septembrie

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata