EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Fără promisiuni electorale!

Toată lumea se plânge de calitatea clasei politice, dar….

Dacă ar fi ca, prin minune, politicienii să facă, imediat după ce sunt aleşi, ce au promis în campania electorală, România ar putea intra foarte repede în incapacitate de plăţi, cheltuielile bugetare nu ar mai putea fi acoperite cu veniturile colectate, îndatorarea statului ar exploda, firmele ar avea dificultăţi suplimentare, inflaţia şi şomajul ar creşte imediat şi am intra într-o criză adâncă.
Pe de altă parte, când politicienii au vrut să fie aleşi pe baza unor platforme politice (da, aşa ceva s-a întâmplat în România în urmă cu mai mulţi ani), au fost „sancţionaţi” de electorat şi, fie nu au fost aleşi, fie au obţinut puţine voturi.
În consecinţă, politicienii mint în perioada campaniei electorale, după care, fie pentru că vor să facă ceva cu adevărat, fie din interese personale, fac altceva decât au promis în. În tot acest timp toată lumea ştie şi înţelege că acesta este jocul electoral şi votează tot cu „ai noştri”, cei cu care votează de 20 de ani încoace.
Faptul că politicienii „mint frumos” electoratul şi fac altceva decât ce au promis nu înseamnă că fac şi ceea ce trebuie pentru economia României. Ne rămâne speranţa că o parte a acţiunilor lor, coroborate cu restricţiile impuse de organismele europene, precum şi cu utilizarea eficientă a fondurilor europene, vor mişca economia României, mai târăş, mai grăpiş, într-o direcţie favorabilă.
Pentru că, atâta timp cât politicienii sunt votaţi pentru a promite măsuri care ar „îngropa” România, iar aceştia sunt conştienţi că nu pot face ce au promis, procesul electoral va fi doar încă o emisiune în plus pe grila televiziunilor, şi cam cu acelaşi impact în economia reală.
Ovidiu Bordeuţ
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata