Femeile antreprenor, exemple, nu excepţii

Femeile care conduc diferite tipuri de firme, de la afaceri făcute acasă la fabrici importante, sunt cheia ignorată a dezvoltării economiei, spune Gayle Tzemach Lemmon pe Ted.com.

Dacă vorbeşti despre slujbe, trebuie să vorbeşti despre antreprenori. Şi dacă vorbeşti despre antreprenori în conflict şi post-conflict, trebuie să vorbeşti despre femei, pentru că sunt populaţia care a mai rămas.

Prejudecăţile, fie ele intenţionate sau nu, sunt convingătoare, la fel şi imaginile mintale greşite. Dacă vedeţi cuvântul „microfinanţare„, ce vă vine în minte? Majoritatea spun „femei”. Şi dacă vedeţi cuvântul „antreprenor” majoritatea se gândesc la bărbaţi. De ce? Pentru că ţintim jos şi avem planuri mici când vine vorba de femei.

Citeste si:  Fed a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei americane în 2011 şi 2012

Microfinanţarea este un instrument foarte puternic ce duce la autosuficienţă şi respect de sine, dar trebuie să trecem dincolo de micro-speranţe şi micro-ambiţii pentru femei, deoarece au speranţe mult mai măreţe pentru ele. Vor să treacă de la micro, la mediu şi mai departe.

În SUA, de pildă, afacerile deţinute de femei vor crea 5,5 milioane de noi slujbe până în 2018. În Coreea de Sud şi Indonezia, femeile deţin aproape jumătate de milion de firme. În China, femeile conduc 20% din afacerile mici. În ţările în curs de dezvoltare, în total, acest număr a ajuns la 40%-50%.

Citeste si:  Reabilitarea termică a clădirilor se poate face prin credit bancar garantat de stat. Vezi aici Ordonanţa de Guvern

Sunt multe antreprenoare care caută acces la finanţare, acces pe pieţe şi la reţelele stabile de afaceri. Sunt adesea ignorate deoarece sunt mai greu de ajutat. Este mult mai riscant să acorzi un împrumut de 50.000 de dolari decât să acorzi un împrumut de 500 de dolari. Banca Mondială a observat recent că femeile sunt blocate în capcana productivităţii. Cele care au afaceri mici nu găsesc capitalul necesar să se extindă şi cele în micro-întreprinderi nu se pot extinde mai mult.

Citeste si:  Profitul Rompetrol Well Services a scăzut cu 42%, în primele 9 luni din 2009

Nu este nevoie să inventăm soluţii, pentru că deja le avem, împrumuturi pentru fluxul de numerar bazat mai mult pe venit decât pe bunuri, împrumuturi care folosesc contracte sigure, nu colaterale, deoarece femeile de obicei nu deţin terenuri.

Femeile nu sunt un grup special de interese.Este vremea să ţintim mai sus când vine vorba de femei, să investim mai mult şi să orientăm banii în beneficiul femeilor din întreaga lume.Putem face diferenţa nu doar pentru femei, ci pentru economia globală care are nevoie disperată de contribuţia lor.

Citește și
1 Comentariu
  1. hkhk spune

    No comment!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata