EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Un canadian în fruntea Băncii Angliei

Şeful Băncii Centrale a Canadei, Mark Carney, va prelua postul de guvernator al Băncii Angliei (BoE) de la 1 iulie 2013, a anunţat luni ministrul britanic de finanţe, George Osborne, transmite Reuters.

Mervyn King (64 de ani) urmează să se retragă din funcţia de guvernator al BoE la data de 30 iunie 2013 după două mandate de câte cinci ani.

‘Mark Carney este recunoscut ca unul din cel mai bun guvernator de bancă centrală din generaţia sa’, a declarat George Osborne în faţa Parlamentului britanic. ‘Este pur şi simplu, cea mai bună, mai experimentată şi mai calificată persoană din lume pentru a fi următorul guvernator al Băncii Angliei’, a adăugat Osborne.

Desemnarea lui Mark Carney (47 de ani) constituie o adevărată surpriză în condiţiile în care majoritatea analiştilor se aşteptau ca vice-guvernatorul BoE, Paul Tucker, să fie desemnat succesorul lui Mervyn King.

‘Surpriză, o uriaşă surpriză’, a declarat economistul Peter Dixon, de la Commerzbank. ‘Acesta era singura persoană pe care nu am luat-o în considerare’, a adăugat Dixon.

Carney, fost bancher de investiţii la Goldman Sachs, a reuşit să conducă cu succes economia canadiană prin criza globală. Mark Carney nu este cetăţean britanic, dar a studiat la Universitatea Oxford, iar ministrul de finanţe britanic a precizat că acesta va depune o cerere pentru a obţine cetăţenia britanică.

Mark Carney va conduce Banca Canadei până în luna mai 2013 iar din luna iulie va începe un mandat de cinci ani la Banca Angliei. Pe lângă responsabilităţile în domeniul politici monetare, următorul guvernator al BoE va avea responsabilităţi mai mari în domeniul reglementări sectorului financiar. Banca Angliei (BoE) menţine nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, nivel la care a rămas nemodificat din luna martie 2009.

Pentru prima dată în istoria Bank of England, au fost publicate anunţuri în presă pentru un post care în mod normal este ocupat de o persoană desemnată de regină la recomandarea şefului Trezoreriei şi a primului ministru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata