Reuters: Un candidat populist îl înfruntă pe premier promiţând vremuri mai bune

Dan Diaconescu, acest ins subţirel sosit la Târgu Jiu la volanul Roll Royce-ului său alb, atrage o audienţă însufleţită cu promisiunile sale de vremuri economice mai bune şi îi pune probleme premierului român Victor Ponta în alegerile de luna viitoare din România, comentează marţi Reuters.

Dan Diaconescu candidează în circumscripţia premierului de stânga şi campania sa îl prezintă pe patronul de media drept ultima speranţă a oamenilor înşelaţi de clasa politică.

Puţini alegători din această regiune săracă din sud-vestul României vor putea ignora agenda sa populistă, în perspectiva alegerilor legislative de la 9 decembrie. Bărbatul de 44 de ani a luat parte la nunţi şi înmormântări, a bătut din poartă în poartă şi chiar a promis să le construiască băi familiilor din zonă care nu au parte de canalizare.

„Lupta este foarte strânsă. Dacă vom câştiga aici, îl vom înlătura pe Victor Ponta şi automat vom zdruncina sistemul pe care îl reprezintă acesta”, a spus Diaconescu mulţimii strânse la un miting în oraşul minier.

Citeste si:  Proiectul Kaufland de la Bacău a reaprins razboiul între Sechelariu şi Stavarache

Diaconescu promite în campania sa locuri de muncă şi tăieri masive de taxe şi profită de îndoielile privind acordul de asistenţă cu FMI.

Potrivit analiştilor, este improbabil să câştige, dar poate determina scăderea cotei de voturi a lui Ponta sub 50%, ceea ce poate submina ambiţiile acestuia de a fi premier al USL într-un nou guvern.

Victor Ponta se bucură de popularitate, dar credibilitatea sa a fost afectată când Uniunea Europeană a criticat USL pentru subminarea statului de drept în efortul de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, rivalul său înverşunat şi cel care îi numeşte pe şefii executivului.

În cei peste 20 de ani trecuţi de la căderea comunismului, România a făcut progrese, dar rămâne a doua cea mai săracă ţară membră a UE şi are probleme în asigurarea unor servicii de bază pentru cetăţeni, ca drumurile, aprovizionarea cu electricitate şi cu apă, notează Reuters.

Citeste si:  Argeş: Premierul Victor Ponta a inaugurat noul drum de acces către Uzinele Dacia de la Mioveni

„Ne dă speranţă. Celelalte partide ne-au minţit 22 de ani. Dacă şi el ne dezamăgeşte, putem să nu mai mergem la vot pentru că nu ne mai rămâne nimeni”, a spus Ion Dumitrescu, un avocat de 59 de ani şi unul dintre cei circa 3.500 de participanţi de la mitingul lui Diaconescu de duminică de la Târgu Jiu.

Dan Diaconescu este anchetat în două cazuri separate, pentru presupusă încercare de a şantaja un primar şi pentru fraudă la o privatizare eşuată, dar el afirmă că aceste acuzaţii reprezintă atacul sistemului asupra celui venit din afara lui.

Partidul său, pe care l-a fondat în 2010, vrea creşterea salariilor şi pensiilor, reduceri de taxe de la 24% la 10% şi acordarea unor plăţi de 20.000 de euro antreprenorilor care încep o nouă afacere.

În sondajele de opinie, formaţiunea sa se află pe locul trei, având de câştigat de pe urma nemulţumirii generale faţă de austeritate şi politicieni, şi ar putea înclina balanţa puterii după alegeri.

Citeste si:  Hillary nu ştie să piardă

USL al lui Ponta are un nivel de susţinere de circa 50% şi este favorita în alegeri. Premierul a declarat că este încrezător că va câştiga la Târgu Jiu şi că locuitorii oraşului „nu sunt adepţii circului”.

Circumscripţiile unde candidaţi individuali câştigă cu mai puţin de 50% sunt redistribuite pe baza rezultatelor obţinute de partide, ceea ce înseamnă că Victor Ponta chiar şi-ar putea pierde locul în cazul în care Diaconescu primeşte suficiente voturi, explică Reuters.

„Târgu Jiu este singura circumscripţie din ţară unde avem două figuri puternice care se confruntă la aceste alegeri”, a remarcat comentatorul politic Mircea Marian.

„Diaconescu nu poate să câştige, dar dacă îl împinge pe Ponta sub 50%, acest lucru i-ar putea oferi preşedintelui argumente în favoarea numirii unui alt premier”, a adăugat acesta.

Citește și
1 Comentariu
 1. Gigi spune

  Tribunalul GORJ
  GORJ
  Dosare
  Informaţii detaliate despre dosar

  Numãr unic dosar: 17573/95/2012
  Înregistrat în data de: 28.11.2012
  Obiect dosar: suspendare executare act administrativ
  Materia juridicã: Contencios administrativ şi fiscal
  Stadiu procesual: Fond
  Părţi: PARTIDUL POPORULUI DAN DIACONESCU – -SUCURSALA TG JIU : Reclamant
  PRIMARUL MUNICIPIULUI TG JIU : Pârât
  MUNCIPIUL TG JIU – PRIN PRIMAR : Pârât
  CĂI DE ATAC:
  Tip acţiune Data declarare Cine declara
  Pagina 1

  TERMENE DE JUDECATÃ:
  Data Detalii
  29/11/2012 Admite cererea
  Solutie: S.C. 6086/29 noiembrie 2012. Respinge excepţia lipsei procedurii de citare invocată de reprezentanţii pârâţilor. Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant a apărătorului reclamantului Partidul Poporului Dan Diaconescu – Sucursala Tg – Jiu, D-na avocat Halaştiuc Mihaela. Admite acţiunea formulată de reclamantul Partidul Poporului Dan Diaconescu – Sucursala Tg – Jiu , cu sediul în Tg – Jiu , str. Siretului , nr. 18 – 20 , Jud. Gorj în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Tg-Jiu şi Municipiul Tg-Jiu – prin Primar , cu sediul în Tg – Jiu , b-dul Constantin Brâncuşi , nr.19 , Jud. Gorj. Suspendă executarea Dispoziţiei nr. 2535 / 27.11.2012 , emisă de Primarul Municipiului Tg-Jiu, privind interzicerea organizării şi desfăşurării de manifestări electorale în data de 01 Decembrie 2012 pe raza Municipiului Târgu Jiu. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 29 noiembrie 2012 la Tribunalul Gorj.
  Pagina 1

  Ultima actualizare: 29.11.2012

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close