EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Gheorghe Flutur (PDL) strânge semnături pentru ”Suceava – capitală de regiune”

Liderul judeţean al PDL Suceava, Gheorghe Flutur, candidat ARD pentru Senat, a lansat, miercuri, la Cetatea de Scaun a Sucevei, de Ziua Unirii Bucovinei cu România, campania de strângere de semnături „Suceava – capitală de regiune”.

Flutur a spus că a demarat această campanie de la Cetatea de Scaun pentru a sublinia că Suceava a fost capitala Moldovei, reamintind că a fost şi capitala regiunii Suceava. „În urma reorganizării teritoriale nu ne este indiferent ce se întâmplă cu Suceava”, a spus Flutur.

Potrivit lui Flutur, Guvernul a anunţat intenţia de a face reorganizarea teritorială cu opt regiuni, pe structurile actualelor regiuni de dezvoltare, dar că este nevoie de o dezbatere publică serioasă, având în vedere şi provinciile istorice, dar şi istoria Bucovinei.

Totodată, el a precizat că regiunile europene sunt eligibile pentru proiecte cu finanţare de la UE dacă au sub trei milioane de locuitori, iar Regiunea Nord – Est şi Regiunea Sud depăşesc acest prag, nefiind astfel eligibile. El consideră că este nevoie ca regionalizarea să fie făcută astfel încât să fie eficientă, iar Suceava îndeplineşte condiţiile de a deveni capitală de regiune.

Flutur speră ca prin acest proiect să fie colectate sute de mii de semnături pentru ca Suceava să fie capitală de regiune şi, astfel, nimeni să nu mai poată să eludeze voinţa cetăţenilor.

El a anunţat că a deschis şi o pagină pe Facebook pentru susţinerea acestui demers, subliniind că această acţiune nu este una de campanie electorală şi i-a îndemnat să semneze pe pe liderii USL Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Suceava şi pe Ştefan Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al CJ Suceava şi preşedinte al PNL Suceava.

Întrebat dacă va susţine campania lui Flutur printr-o semnătură, Nechifor a spus că prin această acţiune Flutur încearcă să-şi maximizeze şansele în campania electorală.

„”Trebuia s-o facă atunci când PDL încerca să desfiinţeze judeţele. (…) Ce fac Flutur şi ARD este să manipuleze populaţia. (…) Premierul a răspuns la toate problemele ridicate Flutur şi a dovedit că minciuna PDL arată că se agaţă de puterea pe care o vizează””, a spus Nechifor.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Suceava, că varianta de regionalizare cu cele opt regiuni de dezvoltare actuale nu este cea mai bună, dar este cea mai posibilă. „În cazul în care deschidem cutia renegocierilor nu cred că o mai terminăm niciodată. Măcar cele opt regiuni funcţionează ca regiuni de dezvoltare. Avem agenţiile de dezvoltare regională care pot funcţiona ca aparat tehnic al regiunii. Asta e propunerea noastră. Nu e bătută în cuie”, a spus Ponta, adăugând că, dacă există o propunere mai bună, poate fi discutată. Totodată, el a precizat că, în opinia lui, pentru revizuirea Constituţiei şi la configurarea regiunilor trebuie ca USL să discute şi cu UDMR şi cu PDL, sau cu cine va mai fi reprezentat în Parlament. USL propune ca prin modificarea Constituţiei să fie instituite regiunile, iar varianta luată în calcul este de regionalizare pe actualele regiuni de dezvoltare ce funcţionează din 1998 şi care sunt coordonate de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, organism neguvernamental, de utilitate publică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata