EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,24 RON
(+0.03%)
GBP
5,33 RON
(+0.16%)
CHF
4,49 RON
(+0.25%)
BGN
2,47 RON
(+0.26%)
BYN
1,77 RON
(-0.59%)
CAD
3,13 RON
(-0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,97 RON
(+0.38%)
JPY
0,04 RON
(+0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.11%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

O aplicaţie care luptă împotriva actelor de corupţie

Aplicaţia Bribr permite cetăţenilor ruşi să semnaleze când şi unde li se cere mită din partea oficialilor guvernamentali, în situaţii care variază de la cazuri judiciare şi până la înscrierile într-o grădiniţă, prezintă Fastcoexist.com.

În ţări în care corupţia şi mita sunt o parte obişnuită a vieţii de zi cu zi, o parte din problemă este aceea că nimeni nu vorbeşte şi nici nu oferă informaţii precise despre un incident anume, fapt care îngreunează documentarea, măsurarea şi în cele din urmă eradicarea acestui tip de infracţiune.

 O nouă aplicaţie, numită Bribr, aduce în atenţia opiniei publice din Rusia actele de corupţie din complexul birocratic al Rusiei, furnizând o platformă care le oferă cetăţenilor ocazia să declare în mod anonim câţi bani au dat drept mită, unde şi pentru ce.

Începând cu 24 septembrie, utilizatorii au semnalat până acum aproximativ 159.970 de dolari care au fost oferiţi ca mită, fiind cheltuiţi peste tot, de la departamentele de pompieri, la instanţe judecătoreşti şi până la “acea neaşteptată groapă a corupţiei”, în grădiniţe.

Membrii echipei de la Bribr descriu misiunea lor ca fiind una apolitică: “Informaţiile sunt fapte reale. Concluziile şi opiniile nu sunt treaba noastră”, adaugă aceştia.

Într-adevăr, atitudinea siteului faţă de mită este una care nu judecă indivizii care participă la această “activitate”, din moment ce problema este atât de bine înrădăcinată în sistem.

“În unele cazuri, mita compensează salariile oficiale mici, iar în alte cazuri legile sunt întocmite în aşa fel încât este imposibil să nu le încalci”, scrie reţeaua internaţională GlobalVoices, într-o traducere a manifestului Bribr.

“Uneori, noi singuri oferim mită, uneori ni se cere mită, însă, de cele mai multe ori mita este dată şi luată pentru că aşa funcţionează sistemul”, este concluzia manifestului organizaţiei.

Astfel că, utilizatorii care semnalează infracţiunea sunt rugaţi să furnizeze locaţia unde s-a petrecut acest eveniment, însă nu şi numele persoanei care a acceptat mita. Următoarele variante ale aplicaţiei Bribr vor include şi un buton care va reprezenta afirmaţia “Am luat mită”, pentru ca oamenii să se poată “auto-denunţa”.

În timp ce iniţiative asemănătoare au avut succes în alte ţări care se luptă cu corupţia, rezultatele cele mai clare obţinându-se în India şi Kenia, eforturile similare din Rusia au dat greş întotdeauna. Însă, de data aceasta, aplicaţia care a fost lansată la sfârşitul lunii septembrie, a fost descărcată de 7.000 de ori în primele două zile.

Fondatorul Bribr, Eugene Kuyda, a spus că: “Reacţia la mită trebuie să fie una foarte puternică. Dacă te implici în astfel de activităţi ar trebui să auzi lucruri de genul “Eşti nebun? Ce crezi că faci?”. Iar startul acestei conversaţii în domeniul online este primul pas spre o acţiune reală împotriva acestei infracţiuni”.

Citește și
1 Comentariu
 1. dumitru spune

  Si la noi ar trebui o astfel de aplicatie, poate in acest fel nr.de solutii nelegale si neteminice ar scadea.Un ex.
  Atat timp cat in parchetele din Romania vor fi procurori ca si procuror Mihai Raducu si prim procuror Carmina Reit de la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, in Romania nu va fi o justitie corecta!!!

  Doresc sa va prezint in continuare modul in care SC Poiana Brasov SA a fost devalizata si adusa in pragul falimentului.
  Din ianuarie 2003 actionar majoritar la SC Poiana Brasov SA devine SC Perla Moldovei SRL ( in prezent SC Servorada SRL ) din Slanic Moldova, iar presedinte al Consiliului de Administrtatie si director al SC Poiana Brasov SA devine Constantin Raduica.
  La 31 decembrie 2002, SC Poiana Brasov SA avea capitaluri proprii de 23,794 milioane lei(in continuare prin lei se va intelege ron), datorii totale de 3,054 milioane lei si a obtinut un profit de 0,450 milioane lei.
  De asemenea, SC Poiana Brasov SA detinea actiuni la 10 societati mixte ( aceste informatii le-am obtinut de la Registrul Comertului Brasov si din alte surse, deoarece conducerea SC Poiana Brasov SA a refuzat in mod constant sa puna la dispozitia actionarilor informatiile prevazute de lege ( art.224, 225, 226 si 227ale Legii pietei de capital nr.297/2004 si art.105, 108, 113 si 115 ale Regulamentului CNVM nr.1/2006), a se vedea in acest sens si dosarul nr.8251/P/2010 de la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov) si anume :SC Ana Hotel SA, SC Ana Teleferic SA, SC Poiana Alpin SA, SC Poiana Alunis SA, SC Poiana Astral SA, SC Poiana Cibela SA, SCPoiana Ciucas SA, SC Poiana Darcom SA, SC Poiana Favorit SA si SC Prescon Piatra Mare SA.
  SC Poiana Brasov SA mai detinea si aproximativ 26.000 mp de teren intravilan.
  In perioada 2003-2011, SC Poiana Brasov SA a reusit ,,performanta “ :capitalul propriu s-a micsorat de la 23,79 milioane lei la 4,34 milioane lei (!!!) ( deci s-a micsorat de peste 5 ori!), datorita unor pierderi foarte mari in urma vanzarii activelor societatii la preturi mult subevaluate ( de ex. in anul 2003 pierderea a fost de 3,705 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 10.150 lei /zi, in anul 2004 pierderea a fost de 6,597 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 18.073 lei /zi,in anul 2006 pierderea a fost de 1,459 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 3.997 lei /zi, in anul 2010 pierderea a fost de 1,778 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 4.865 lei /zi iar in anul 2011 pierderea a fost de 5,986 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 16.400 lei /zi !!!)
  In luna iulie 2011, am facut o Plangere penala adresata Parchetului de pa langa Judecatoria Brasov, cauza care a facut obiectul dosarului nr.7090/P/2011 la Parchetul de pa langa Judecatoria Brasov, in care solicitam SA SE CONSTATE ca:
  I)Ascunderea cu rea-credinta in tot sau in parte in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului, a unor date asupra conditiilor economice ale societatii, ca de ex.
  1)Care sunt societatile mixte la care SC Poiana Brasov SA a detinut actiuni la sfarsitul anului 2002 atunci cand C Raduica a devenit administratorul societatii si care sunt societatile mixte la care SC Poiana Brasov SA detine actiuni in prezent, precum si:
  -capitalul social( initial si prezent sau pana in momentul vanzarii) al acestor societati mixte
  -procentul ( initial si prezent sau pana in momentul vanzarii) de actiuni detinut de SC Poiana Brasov SA la aceste societati mixte
  -primii 5 actionari( initial si prezent sau pana in momentul vanzarii) ai acestor societati mixte
  2)Toate societatile mixte la care SC Poiana Brasov SA si-a vandut actiunile si toate terenurile vandute de societate, in ce an, la ce pret, cine sunt cumparatorii si modul concret in care au fost folositi banii obtinuti din vanzare?
  3)Ce alte active (vile,hoteluri,restaurante,terenuri,etc.) mai detine SC Poiana Brasov SA in prezent?
  4)Cum se explica concret faptul ca in conditiile in care societea nu mai administreaza direct nici un hotel, in perioada 2003-2008, cu exceptia anului 2005, s-au inregistrat pierderi an de an( valoarea pierderilor pentru perioada 2003-2004 depasind 10 milioane ron), aceasta in conditiile in care, conform unor informatii de presa, gradul de ocupare a camerelor de hotel in Poiana Brasov a fost destul de mare iar alte societati turistice, ca de ex. SC Baile Felix SA, SC Tratament Balnear Buzias SA, SC Tusnad SA si SC Vatra Dornei SA au obtinut in aceasta perioada profit an de an
  5)Cum se explica concret faptul ca in perioada 2003-2009, capitalurile proprii ale societatii s-au micsorat de la 23 milioane ron la 11 milioane ron?
  6)Daca in perioada 2003-2009 SC Poiana Brasov SA a cedat active, iar in caz afirmativ, daca s-au luat masuri ca societatea sa fie despagubita conform Legii nr.99/1999?
  7)Care sunt datoriile totale ale societatii la 31.12.2009, care sunt primii 5 creditori ai
  societatii, care este vechimea datoriilor, termenele la care trebuie restituite, dobanda platita si penalitatile de intarziere(daca a fost cazul)?
  8)Care sunt creditele acordate de actionarul majoritar societatii in perioada 2003-2009, conditiile de creditare(dobanzi,penalitati),daca aceste credite au fost aduse la cunostinta publicului, iar in caz ca nu, din ce motive?
  CONSTITUIE INFRCTIUNE prevazuta si pedepsita de art. 271 al Legii nr.31/1990

  II)Vinzarea, pe seama societatii, a unor actiuni de la urmatoarele societati mixte SC Ana Hotel SA, SC Ana Teleferic SA, SC Poiana Alpin SA, SC Poiana Alunis SA, SC Poiana Astral SA, SC Poiana Cibela SA, SCPoiana Ciucas SA, SC Poiana Darcom SA, SC Poiana Favorit SA si SC Prescon Piatra Mare SA si a unei suprafete de aproximativ 26.000 mp de teren intravilan., la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective ( valoarea lor contabila) ( de ex. actiunile la SC Prescon Piatra Mare SA se pare ca au fost vandute la un pret de aprox. 8 ori mai mic decat valoarea contabila!!! ), in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii
  CONSTITUIE INFRACTIUNE prevazuta si pedepsita de art. 272 al Legii nr.31/1990
  Am Rugat sa se ia masuri pentru tragerea la raspundere penala si civila a celor vinovati pentru prejudicierea SC Poiana Brasov SA.
  Cu toate ca organele de cercetare penala nu au demonstrat ca cele reclamate de mine nu ar fi adevarate, plangerea mea a fost respinsa de catre procuror Mihai Raducu si prim procuror Carmina Reit!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata