Hillary Clinton la al 38-lea turneu în Europa, cu prilejul reuniunilor NATO şi OSCE

Şefa diplomaţiei de la Washington, Hillary Clinton, va începe luni cea de-a 38-a vizită în Europa în calitate de secretar de stat, o deplasare axată pe reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre ale NATO, prevăzută să se desfăşoare la Bruxelles, transmite AFP.

Hillary Clinton, care va renunţa în ianuarie la conducerea Departamentului de Stat, a insistat joi seară asupra ‘importanţei pe care noi /Statele Unite/ o acordăm relaţiilor’ cu ‘Bătrânul Continent’.

Ea a lansat un apel liderilor europeni ca să rezolve criza din zona euro, subliniind că bunăstarea economiei mondiale depinde de ei.

Secretarul de stat american a răspuns astfel criticilor care consideră că Statele Unite, sub mandatul lui Barack Obama, s-au îndepărtat de Europa şi Orientul Mijlociu, îndreptându-şi atenţia spre Asia-Pacific. ‘Nu ne răsucim dinspre Europa spre Asia. Din contră, vrem ca Europa să se angajeze mai mult, alături de noi, în Asia’, a argumentat Hillary Clinton.

Noul turneu în Europa, ce va dura cinci zile, se va concentra asupra Republicii Cehe – luni -, NATO – marţi şi miercuri -, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Dublin, cu o ultimă etapă, vineri, la Belfast.

La Praga, Hillary Clinton se va întâlni cu liderii singurei ţări din cadrul Uniunii Europene care a votat împotriva ridicării reprezentanţei palestiniene la rangul de stat observator al ONU.

La Bruxelles, miniştrii de externe din ţările membre al NATO îşi vor manifesta solidaritatea cu Turcia, unde Alianţa Nord-Atlantică se pregăteşte să amplaseze rachete Patriot de-a lungul frontierei cu Siria. Fără surprize, aliaţii vor răspunde pozitiv solicitării pentru protecţie împotriva atacurilor aeriene pe care Ankara a înaintat-o la 21 noiembrie, au confirmat surse diplomatice.

Miniştrii vor mai lua în discuţie evoluţia conflictului din Siria, după ce Hillary Clinton a anunţat că Statele Unite intenţionează să se implice mai mult în ajutorarea rebelilor.

După o reuniune a OSCE la Dublin, prevăzută pentru joi, şefa diplomaţiei de la Washington este aşteptată pentru câteva ore la Belfast unde ‘va reaminti angajamentul american pentru prosperitate şi pace în Irlanda de Nord’, potrivit Departamentului de Stat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.