ING Group se micşorează. LISTA diviziilor pe care le-a vândut până acum

În cadrul unei conferinţei de presă, din 19 noiembrie 2012, Jan Hommen (CEO – ING Group) a precizat clar că ING îşi „intensifică eforturile pentru pregătirea vânzării afacerii europene din zona de asigurări, în cel mai bun caz, prin IPO”.

Conform graficului de evoluţie a procesului de dezinvestire prezentat în conferinţă de presă, calendarul procesului prevede ca, până la finele lui 2018, ING să se retragă definitiv din activitatea de asigurări din Europa.

Cu toate acestea, oficialii ING de la Bucureşti se dezic de informaţiile făcute publice de Jan Hommen, CEO al Grupului ING, spunând că: “(…) extrapolarea măsurilor luate de ING Grup în alte pieţe (precum America de Nord sau Asia) pentru a anticipa deciziile care ar putea fi adoptate în privinţa activităţilor din Europa (şi implicit din România) rămân un demers incorect, fără un fundament solid”.

În cele ce urmează, vom trece în revistă procesul de vânzare iniţiat de ING Group pentru a-şi achita datoria către statul olandez. Trebuie însă să facem precizarea că, în unele cazuri, au fost vândute filialele ING Direct (care aparţin grupului, fiind filiale bancare ce operează on-line şi includ şi activităţile de asigurare sau gestiune de investiţii).

  • 8 decembrie 2010 – ING Group declară că a cedat participarea sa de 5% din societatea de servicii financiare taiwaneze “Fubon Financial Holding” investitorilor instituţionali, pentru aproximativ 395 milioane euro. Acţiunile deţinute de ING în cadrul “Fubon” proveneau dintr-un schimb de acţiuni rezultate în urma cesiunii activităţii de asigurări de viaţă din Taiwan către “Fubon”, în februarie 2009.
  • 30 decembrie 2011 – ING Group anunţă finalizarea cesiuni activităţii sale de asigurări de viaţă, pensii şi gestiune de investiţii în America Latină către grupul columbian “Grupo de Inversiones Suramericana”. Tranzacţia în valoare de 2,65 miliarde euro va aduce grupului un profit net de aproximativ 1 miliard euro şi va permite reducerea îndatorării ING Assurances cu circa 2,8 miliarde euro. Este prima etapă din programul de cesiune a activităţii sale de asigurări şi gestiune de investiţii care presupune şi listarea la bursă a filialelor din SUA şi a celor din Asia şi Europa.
  • 25 iulie 2011– ING anunţă cesiunea activităţilor de asigurare şi gestiune de investiţii din America Latină către grupul columbian “Gruposura”, în cadrul unei tranzacţii estimate la peste 2,7 miliarde euro. Perimetrul tranzacţiei include activităţile ING din Chile, Columbia, Mexic, Uruguay şi Peru. Operaţiunea de vânzare exclude participarea de 36% deţinută de ING în cadrul asiguratorului brazilian “Sul America”, pe care ING intenţionează să o cedeze într-o tranzacţie ulterioară.
  • 17 februarie 2012 – finalizarea cesiunii filialei americane ING Direct USA către grupul de servicii financiare Capital One. În urma cesiunii, grupul ING îşi păstrează în SUA activităţile de asigurări, pensii private şi gestiune de active. Operaţiunea estimată la 9 miliarde $ implică 6,3 miliarde $ cash şi 2,7 miliarde $ în acţiuni la Capital One (9,7% din capitalul acesteia). După impozitare, operaţiunea aduce în conturile grupului aproximativ 500 milioane euro.
  • 9 octombrie 2012 – ING anunţă cedarea filialei sale britanice ING Direct UK către banca Barclays. Prin această cesiune, depozite de 10,6 miliarde lire sterline şi creanţe ipotecare în valoare 5,6 miliarde lire sterline vor fi transferate către Barclays. În comunicatul ING, grupul estima că operaţiunea se va traduce, după impozitare, cu o pierdere de ordinul a 260 milioane euro la care se va adăuga o altă pierdere de 60 milioane euro, rezultată din lichidarea portofoliului său de investiţii în Marea Britanie.
  • 11 octombrie 2012 – ING anunţă vânzarea activităţii de asigurări de viaţă din Malaezia către “AIA Group” pentru 1,33 miliarde euro.
  • 19 octombrie 2012 – ING anunţă cesiunea către “Pacific Century Group” (PCG) a activităţilor sale de asigurări din Hong-Kong şi Macao precum şi activitatea de asigurări de viaţă din Thailanda. În contrapartidă, asiguratorul olandez va încasa 1,64 miliarde euro în numerar ceea ce ar însemna un profit net de 1 miliard euro. Tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru al anului 2013 după aprobarea autorităţilor de supraveghere din cele două ţări.
  • 15 noiembrie 2012 – ING anunţă finalizarea cesiunii acţiunilor ING Direct Canada către grupul de servicii financiare canadiene “Scotiabank” pentru suma, înainte de impozitare, de 1,1 miliarde euro.
  • 20 noiembrie 2012 – ING a semnat acordul de cesiune a filialei sale thailandeze de gestiune a activelor către grupul singaporean „UOB Asset Management” pentru suma de 10 milioane euro. Operaţiunea va fi finalizată în primul trimestru al anului 2013.

Dănuţ Dudu

CITITI SI

ING se retrage definitiv din asigurări – confirmă Jan Hommen, CEO ING Group

 

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.