ING se retrage definitiv din asigurări – confirmă Jan Hommen, CEO ING Group

– Informaţiile de presă, apărute după ce ING Group a reuşit să convingă Comisia Europeană să accepte o prelungire a datei limită de finalizare a procesului de restructurare, au dat naştere unui val de comunicate prin care divizia românească de asigurări a grupului încearcă să convingă oamenii că nimic din ceea ce se ştie nu se va întâmpla în România.

– Numai că oficialii respectivi au uitat să ia în calcul declaraţiile comune ale oficialilor olandezi ai ING şi cei ai Comisiei europene. Toate acestea nu fac decât să confirme că, până în 2018, ING Group îşi va vinde întreg businessul european de asigurări.

Doar dacă România nu face parte din Europa, oficialii de la Bucureşti s-ar putea să aibă dreptate… (în plus, vânzarea printr-o ofertă publică iniţială – IPO – este, la urma urmei, tot o vânzare).

 Dănuţ Dudu

De unde a pornit totul?

În toamna anului 2008, guvernul olandez a acordat un ajutor de stat în valoare de 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea colosului financiar ING ameninţat de intrarea în faliment, ca urmare a crizei financiare din perioada 2007-2008.

Acesta a fost urmat, în martie 2009, de o asistenţă de stat în valoare de 5 miliarde euro pentru compensarea deprecierii activelor.

În octombrie 2009, cele două părţi au schimbat condiţiile de rambursare a împrumutului necesar pentru recapitalizare, astfel încât ING să poată face plata mai devreme şi în condiţii mai avantajoase. Şi de această dată noua înţelegere s-a bazat pe un ajutor de stat.

În cele din urmă, ING a emis obligațiuni garantate de statul olandez şi a fost nevoit să adopte un plan de reorganizare care prevedea plata împrumutului etapizat până la finele lui 2013. Planul prevedea separarea activităţii bancare de cea de asigurări (aceasta reprezintă în cadrul grupului ING 69,7% din cifra sa de afaceri).

Cum până acum nu s-a reuşit respectarea graficului de rambursare a împrumutului, cei de la ING au solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului limită fixat pentru 2013.

Solicitarea acestora era justificată de condiţiile dificile de pe piaţa financiară care au încetinit procesul de dezinvestire în ciuda tuturor eforturilor depuse de aceştia.

Analizând solicitarea celor de la ING, Comisia Europeană emitea următoarea rezoluţie:

“Ca urmare a acordului la care s-a ajuns cu Olanda, Comisia Europeană a aprobat, în virtutea regulilor UE relative la ajutoarele de stat, planul de restructurare modificat de instituţia financiară olandeză ING. Aceasta a acceptat un calendar de rambursare fix şi modificarea propunerii sale referitoare la asigurarea urgentării apariţiei unei noi forţe concurenţiale pe piaţa olandeză a băncilor de retail. În acelaşi timp, prelungirea termenelor de cesiune a activelor este compensată printr-o extindere a constrângerilor comportamentale impuse băncii”.

FOTO: Extras din prezentarea susţinuta în cadrul conferinţei ING din 19 noiembrie 2012.

După cum se poate vedea din imaginea de mai sus, pe primul plan al programului de restructurare rămâne, în continuare, vânzarea diviziilor de asigurări.

 

Retragerea ING din România, o „necunoscută”?

În comunicatul de presă din 27 noiembrie, oficialii ING de la Bucureşti avertizau că:

“În absența confirmărilor oficiale din partea companiei sau a citării unor surse oficiale şi verificabile, speculațiile privind retragerea ING Asigurări de Viață din România sunt demersuri incorecte şi vor fi tratate ca atare”.

Pentru a înlătura orice dubiu, facem apel nu la informaţiile prezentate de agenţii de presă de renume cum ar fi Reuters sau Bloomberg, ci la stenograma teleconferinţei de presă susţinute de Jan Hommen (CEO – ING Group) după anunţarea deciziei Comisiei Europene de acceptare a prelungirii termenului limită până la care ING Group trebuie să părăsească zona asigurărilor.

La respectiva teleconferinţă CEO ING Group i-a avut ca interlocutori pe următorii analişti: Michael Huttner (JPMorgan), Farquhar Murray (Autonomous Research), Manish Bakhda (Citigroup), Francois Boissin (Exane BNP Paribas), James Hyde (Pramerica Investment Management Ltd), William Hawkins (Keefe, Bruyette & Woods), David Andrich (Morgan Stanley), Hans Pluijgers (CA Cheuvreux), Federico Salerno (MainFirst Bank AG) şi Anke Reingen (RBC Capital Markets).

Jan Hommen (CEO – ING Group), în cadrul conferinţei de presă, a precizat clar că ING îşi „intensifică eforturile pentru pregătirea vânzării afacerii europene din zona de asigurări, în cel mai bun caz, prin IPO”. (Conform graficului de evoluţie a procesului de dezinvestire prezentat în conferinţă de presă, calendarul procesului prevede ca, până la finele lui 2018 ING, să se retragă definitiv din activitatea de asigurări din Europa).

Informaţia este confirmată şi în comunicatul ING unde se precizează că “În cazul businessului din Europa, acordul în forma actualizată prevede ca mai mult de 50% din proces să fie încheiat până la sfârşitul anului 2015, iar diferenţa până la finalul anului 2018”.

Mai mult, întrebat de analistul de la Exane BNP Parisbas, Francois Boissin, dacă “cesiunea totală a operaţiunilor de asigurare implică vânzarea 100% a operaţiunilor?” şi dacă „ING, după vânzarea unui procent de 50% din operaţiuni, se decide să păstreze o participaţie minoritară în cadrul operaţiunilor de asigurare”, Jan Hommen a precizat:

“Avem de gând să facem cesiunea deplină şi nu dorim să avem poziţii minoritare. Avem capacitatea de a vinde, până la o anumită dată, 50% din operaţiuni, menţinându-ne o poziţie minoritară, dar intenţia este de a vinde totul înainte de o dată limită, care poate fi 2016 în SUA, 2016 în Asia şi 2018 în Europa”.

Cu toate acestea, comunicatul oficialilor ING de la Bucureşti menţionează:

“Extrapolarea măsurilor luate de ING Grup în alte pieţe (precum America de Nord sau Asia) pentru a anticipa deciziile care ar putea fi adoptate în privinţa activităţilor din Europa (şi implicit din România) rămân un demers incorect, fără un fundament solid.
În absenţa confirmărilor oficiale din partea companiei sau a citării unor surse oficiale şi verificabile, speculaţiile privind retragerea ING Asigurări de Viaţă din România sunt demersuri incorecte şi vor fi tratate ca atare”.

Viitorul diviziei de asigurări a ING în România este creionat, la modul subtil, în acelaşi comunicat astfel:

“Informaţia corectă şi reală privind activitățile ING din România, ca parte a diviziei europene a ING Group, se circumscrie unui scenariu de bază care prevede lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO), cu obiectivul final de a crea un business independent”.

Oare asta nu înseamnă o retragere a ING Group de pe acest segment, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul diviziei de brokeraj?

Pentru cei care nu stăpânesc terminologia financiară, IPO (abrevierea de la Ofertă Publică Iniţială) înseamnă vânzarea pe bursă a acţiunilor deţinute de ING Group în cadrul acestei filiale şi, aşa cum preciza Jan Hommen (CEO – ING Group), ING nu are intenţia de a păstra nici o acţiune. Cu alte cuvinte, până în 2018 trebuie să ne aşteptăm ca businessul de asigurări din România a ING să-şi schimbe proprietarul.

ING Group se micşorează. LISTA diviziilor pe care le-a vândut până acum

 

Citeste continuarea…

Loading...

Citește și
loading...

6 Comentarii
 1. ame spune

  ce se intampla cu cei care au pensiile private la ING?

 2. DragosCM spune

  Informatiile prezentate ar trebui sa tina cont de tot ansamblul de masuri in care este inclusa si vanzarea diviziei de asigurari. S eva schimba actionariatul. In structura ulterioara s-ar putea sa vedem ING Bank actionar la ING Asigurari. Nu e nici o problema, doar ca nu va mai administra aceasta afacere.

 3. Anca spune

  Si eu sunt curioasa de pensiile private de la ING…

 4. Arti spune

  eu am mare incredere ,nici o societate de asigurari n-a disparut.Nu se va mai numi ING si va avea alta denumire.Care e problema?????

 5. un ciumpalac spune

  ame nu iti fa griji ca nu mai vezi nimic —asa vor pleca toti dupa ce isi fac plinul

 6. cerbu elena spune

  m am retras dupa trei ani de cotizare.Din peste 3000 de lei am mai primit inapoi 1200 lei.Restul i au mancat cei de la ING.Ce rusine!Si mai voiau sa cotizez pana in 2042 !Mai traiam eu pana atunci ca sa mi pot scoate banii?Ce hotie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.