ING se retrage definitiv din asigurări – confirmă Jan Hommen, CEO ING Group

Ce reprezintă ING Asigurări în România?

 

La data de 30 septembrie 2012, principalii acţionari ai grupului erau:

Lazard Asset Management, L.L.C. (0,15%), Dimensional Fund Advisors, LP (0,13%), Tradewinds Global Investors, LLC (0,11%), First Trust Advisors L.P. (0,10%), Managed Account Advisors LLC (0,10%), Franklin Advisers, Inc. (0,06%) Lincluden Management Ltd. (0,05%), Lord, Abbett & Co. LLC (0,04%), Bridges Investment Management Inc (0,04%) şi BTC Capital Management, Inc. (0,04%), cei mai mult investitori fiind de origine americană (158 din cei 180 de actionari ai grupului).

În 2008, CSSPP amenda cu 1,6 milioane lei cel mai mare jucător de pe piaţa fondurilor de pensii private obligatorii – ING Fond de Pensiipentru încălcarea legii şi a normelor care reglementează acest sistem.

Decizia avea la bază contractul de management al activelor încheiat de ING Fond de Pensii cu ING Asset Management B.V. The Netherlands – Sucursala Bucureşti. Altfel spus, deşi în acte banii depuşi de contribuabili erau administraţi de ING Fond de Pensii, în practică, investirea acestora se făcea de către ING Asset Management B.V. The Netherlands – Sucursala Bucureşti. De asemenea, comisia a amendat cu 225.000 pentru acelaşi tip de contract şi ING Asigurări de Viaţă.

După acest incident, conducerea diviziei de asigurări de viaţă din România a fost preluată de ING Asigurări de Viaţă SA al cărui acţionar majoritar este ING Continental Europe BV (deţine 99,999% din acţiuni) iar cea a asigurărilor de pensie de S.C. ING Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., având însă acelaşi administrator, respectiv ING Asigurări de Viaţa SA. (ING Asset Management B.V.The Netherlands – Sucursala Bucureşti s-a transformat în ING IM Europa care oferă exclusive servicii de consultanţă şi management de active atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice).

Conform raportului din 2010 a celor de la Mooddy’s, schema organizaţională de funcţionare a grupului în care regăsim şi ING Continental Europe BV este cea din figura următoare:

Dacă este să ne referim la poziţia ING pe piaţa asigurărilor din România, conform datelor existente la nivelul UNSAR, la finele trimestrul III din 2012, ING se află pe locul 4 în topul asigurătorilor de viaţă, cu un număr de 140.769 de contracte fiind devansat de BCR Asigurări de viaţă, BRD Asigurări de viaţă şi Groupama.

Dacă însă ne referim la Pilonul II de pensii facultative, se poate spune că ING este liderul incontestabil pe acest segment cu o cotă de piaţă de peste 30%, ceea ce înseamnă peste 1,72 milioane de participanţi din totalul naţional de 5,7 milioane. ING este urmată de AZT Viitorul tău cu 1,36 milioane (23,88%), ceilalţi jucători fiind departe de performanţele celor două fonduri.

 

Aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie!

 

În aceste condiţii, este normal ca informaţiile legate de o posibilă vânzare a diviziei să dea fiori românilor care şi-au pus viitorul pensiei lor în mâinile celor de la ING.

Numai că, din acest punct de vedere, legislaţia românească în acest domeniu (similară cu cea din Germania) protejează cotizantul, ferindu-l pe acesta de orice incident care îi poate afecta cuantumul sumelor virate în contul pensiei facultative.

Mai mult, dacă vorbim de un nou proprietar, acesta va trebui să ţină cont de notorietatea ING în domeniu şi, probabil, nu va risca să schimbe nimic în relaţia sa cu onorabila clientelă. Singura schimbare va fi, probabil, cea a numelui şi a logo-ului înregistrat pe contractele încheiate.

În ceea ce priveşte însă angajaţii, aici pot apărea probleme, deoarece noul proprietar va adapta actuala organigramă la propriile cerinţe organizaţionale, ceea ce poate duce la diminuarea sau (de ce nu?) majorarea numărului de angajaţi.

În varianta nefericită (extrem de puţin probabilă) ca noul proprietar să dorească renegocierea contractelor anterior încheiate, decizia trebuie comunicată în scris şi nu poate fi aplicată fără acceptul proprietarului respectivului contract.

În cazul pensiilor private, dacă noul administrator emite o decizie de desfiinţare a actului individual de aderare, CNPP procedează la recuperarea contribuţiei brute virate până la momentul eliminării din Registrul participanţilor, în vederea returnării acesteia către bugetul asigurărilor sociale de stat.

În cazul în care activul personal al participantului este mai mic decât valoarea contribuţiilor brute virate la fond, diferenţa se acoperă din veniturile administratorului (prevăzute conform prevederilor legale).

În cazul în care activul personal al participantului este mai mare decât valoarea contribuţiilor brute virate la fond, diferenţa se face venit din exploatare la fondul respectiv.

Abia după aceasta, administratorul închide contul participantului şi, ulterior, are obligaţia de a-l informa pe acesta cu privire la finalizarea operaţiunii.

Oricum, trebuie ştiut că, similar cu situaţia depozitelor bancare, pensiile private sunt garantate de Fondul de garantare care are rolul de a garanta drepturile participanţilor şi beneficiarilor la sistemul de pensii private şi de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie. Aici intră şi pierderile provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate, oricât de mică ar fi probabilitatea apariţiei unui astfel de scenariu.

Mai mult, prin lege, fondul de pensii private nu poate da faliment şi de aceea fondurile de pensii nu pot întâmpina dificultăţi financiare, acest risc existând, în mod ipotetic, doar pentru administrator.

În plus, potrivit legii, fondurile de pensii private obligatorii sunt obligate să realizeze o rentabilitate cel puţin egală cu zero astfel încât la finalul perioadei de cotizare, suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer.

Garanţia contribuţiilor nete se păstrează şi la transfer, astfel încât schimbarea fondului de pensii de către un participant nu afectează valoarea contului său personal, care nu poate fi mai mică decât suma contribuţiilor nete.

Dănuţ Dudu

Citește și
6 Comentarii
 1. ame spune

  ce se intampla cu cei care au pensiile private la ING?

 2. DragosCM spune

  Informatiile prezentate ar trebui sa tina cont de tot ansamblul de masuri in care este inclusa si vanzarea diviziei de asigurari. S eva schimba actionariatul. In structura ulterioara s-ar putea sa vedem ING Bank actionar la ING Asigurari. Nu e nici o problema, doar ca nu va mai administra aceasta afacere.

 3. Anca spune

  Si eu sunt curioasa de pensiile private de la ING…

 4. Arti spune

  eu am mare incredere ,nici o societate de asigurari n-a disparut.Nu se va mai numi ING si va avea alta denumire.Care e problema?????

 5. un ciumpalac spune

  ame nu iti fa griji ca nu mai vezi nimic —asa vor pleca toti dupa ce isi fac plinul

 6. cerbu elena spune

  m am retras dupa trei ani de cotizare.Din peste 3000 de lei am mai primit inapoi 1200 lei.Restul i au mancat cei de la ING.Ce rusine!Si mai voiau sa cotizez pana in 2042 !Mai traiam eu pana atunci ca sa mi pot scoate banii?Ce hotie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.