Gheorghe David: Parlamentul are datoria să răspundă scrisorii comisarului Oettinger pe tema ANRE

Secretarul democrat-liberal al Senatului, Gheorghe David, a declarat marţi, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că Parlamentul are datoria de a formula un răspuns scrisorii transmise Guvernului de către comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger cu privire la criteriile de numire a membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Am luat în analiză acest material. Scrisoarea nu a fost trimisă către noi, către Parlament, de către comisarul european, dar pentru că Parlamentul este cel care a făcut numirile este de datoria lui să dea un răspuns”, a explicat David.

Citeste si:  PNL a configurat un posibil text al moţiunii de cenzură

Scrisoarea a fost transmisă de comisarul european premierului Victor Ponta şi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, care, la rândul lor, au transmis-o celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a cerut conducerilor celor două Camere ale Parlamentului formularea unui răspuns privind modalitatea de selectare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE la solicitarea comisarului Gunther Oettinger.

„Vă transmitem scrisoarea adresată instituţiei noastre de comisarul pentru energie domnul Gunther Oettinger prin care înaltul oficial comunitar exprimă îngrijorările în legătură cu modalitatea de selectare a membrilor Comitetului de reglementare al ANRE. Sugerăm, în măsura în care apreciaţi oportun, formularea unui răspuns în comun cu preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i-a fost transmisă de asemenea respectiva scrisoare şi transmiterea acestuia comisarului pentru energie”, se arată în adresa ministrului Economiei trimisă Biroului Permanent al Senatului.

Citeste si:  Europa de Est se uită spre vecini în încercarea de a elimina dominaţia energetică a Rusiei

Potrivit scrisorii comisarului european pentru energie, procesul de numire a membrilor Comitetului de reglementare al ANRE „se pare că a fost îndeplinit într-o manieră netransparentă şi neconcurenţială”.

În opinia lui Gunther Oettinger, ”fără un arbitru puternic şi independent, piaţa deschisă a României nu va funcţiona”, iar România nu va putea să joace pe deplin rolul pe piaţa energetică internă a UE care este competitivă şi bine integrată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata