EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Procurorii au noi probe împotriva poliţistului Cristian Cioacă: urme de sânge pe tocul pistolului şi în apartament

Procurorii Parchetului General au noi probe împotriva poliţistului Cristian Cioacă, în dosarul în care acesta este acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, respectiv urme de sânge pe tocul pistolului şi o pată de sânge de 50 cm, descoperită sub podeaua din lemn a dormitorului matrimonial.

În referatul trimis Tribunalului Bucureşti prin care s-a solicitat arestarea preventivă a poliţistului anchetatorii susţin că au găsit urme de sânge aparţinând Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cioacă, găsit în torpedoul maşinii lui, pe mocheta din portbagaj şi în mai multe locuri din apartamentul lor, iar una din aceste pete are dimensiunea de 50 cm.

Procurorii susţin că în noaptea de 29/30 august 2007 Cioacă a ajuns la domiciliu în jurul orei 03.00, după ce îi făcuse o vizită unei femei, iar la scurt timp, ‘în cadrul unui conflict grefat pe starea de tensiune dintre cei doi soţi, inculpatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri’.

‘Cantitatea de sânge găsită la faţa locului, precum şi distribuţia dinamică a stropilor de sânge, indică o acţiune de violenţă extremă, urmată probabil de sugrumarea sau sufocarea victimei şi exclud un scenariu de agresiune domestică de intensitate mică sau medie cu un final tragic neurmărit sau neacceptat de autor. Inculpatul era îmbrăcat în uniforma de poliţist, având în vedere faptul că era programat să fie de serviciu pe timpul nopţii şi realizase în ultimul moment un schimb de tură cu colegul său. În momentul comiterii faptei, în locuinţa comună a celor doi soţi se afla şi copilul acestora. După uciderea victimei, inculpatul a tranşat cadavrul pentru a facilita ascunderea lui şi evitarea tragerii la răspundere penală’, descriu procurorii scenariul crimei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada următoare comiterii crimei şi ascunderii cadavrului, Cioacă a procedat la ascunderea şi distrugerea mijloacelor de probă, aruncând într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov mai multe obiecte care purtau urmele de sânge ale avocatei, spălând totodată urmele sub formă de stropi de sânge de pe vopseaua lavabilă şi aplicând un strat suplimentar de glet şi de vopsea lavabilă în zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor.

Procurorii enumeră mai multe probe care îl incriminează pe Cristian Cioacă.

Astfel, sângele avocatei a fost identificat pe uşa de acces în dormitorul matrimonial (9 urme), pe tocul de lemn al uşii dormitorului (o urmă), pe maşina de spălat din baia aferentă dormitorului (o urmă), pe gresia şi faianţa din baia aferentă dormitorului (6 urme), 7 urme pe partea interioară a uşii dormitorului matrimonial şi pe o sticlă de parfum aflată pe noptieră în dormitor, urme de sânge sub lada de lemn situată pe holul apartamentului în apropierea uşii de acces în dormitorul matrimonial.

‘Aceste urme conţin sânge diluat şi impurităţi şi au fost în mod cert create în urma spălării/ştergerii gresiei din hol, surplusul din lichidul de spălare împreună cu substanţa spălată migrând sub cufăr în zonele marginale’, declară procurorii.

De asemenea, sângele victimei a fost identificat pe mocheta din portbagajul autoturismului (urme create cel mai probabil cu ocazia transportării fragmentelor de cadavru) şi pe tocul pistolului poliţistului, identificat în torpedoul autoturismului.

Pe 8 octombrie 2007, într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov în direcţia Râşnov, au fost găsite obiecte din locuinţa comună a celor doi soţi, provenind îndeosebi din dormitorul matrimonial (ambalaje de parfumuri, cărţi, reviste, fotografii, caietul de sarcină al victimei, perne decorative).

Cu aceeaşi ocazie, a fost găsită şi o pereche de chiloţi bărbăteşti ai lui Cioacă, apartenenţa fiind stabilită în urma analizării materialului genetic existând pe aceştia.

De asemenea, în punctul cel mai îndepărtat de şoseaua Poiana Braşov – Râşnov, raportat la poziţia celorlalte obiecte aruncate în râpă, a fost găsită şi o uniformă de poliţie de vară, aparţinându-i tot lui Cioacă.

Potrivit unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică biocriminalistică emis de INC, s-a stabilit că un fir de păr găsit într-un alt sac din polietilenă îi aparţine victimei.

Pe peretele dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă acestuia, prin folosirea sistemului de iluminare Crime Lite (disponibil organelor de urmărire penală din România din anul 2010) în lumină albastră cu ochelari de contrast aferenţi, a fost identificat un număr important de stropi de sânge, dintre care o parte au mai conţinut suficient material genetic în vederea genotipării, aparţinându-i avocatei Elodia Ghinescu.

Totodată, în partea inferioară a peretelui dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă acestuia, în dreapta faţă de uşa de acces în baie, în zona cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge, peste stratul iniţial de vopsea lavabilă, s-a identificat un strat suplimentar de culoare alb-gri, constituit din sulfat de calciu (glet), acoperit de un strat exterior de vopsea lavabilă, ‘ceea ce indică ascunderea cu intenţie a urmelor infracţiunii’, mai susţin anchetatorii.

Anchetatorii au identificat urme de dimensiuni mari (peste 50 de centimetri lungime) de sânge scurs la baza peretelui dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă acestuia, a cărei genotipare a indicat că este al avocatei.

În plus, au fost găsite sânge pe fragmentele de silicon dintre cada băii principale şi pereţi, ridicate de la faţa locului, fapt care le întăreşte procurorilor ipoteza deplasării cadavrului după comiterea omorului.

Pe 28 noiembrie 2012, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind arestarea preventivă a poliţistului Cristian Cioacă, acuzat că şi-a omorât soţia, avocata Elodia Ghinescu.

Cristian Cioacă este acuzat de săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi profanare de morminte.

Avocata Elodia Ghinescu, soţia poliţistului Cristian Cioacă, a dispărut de la domiciliul din Braşov la sfârşitul lunii august 2007.

Anchetatorii au făcut cercetări ample în apropierea oraşului, dar şi în judeţul Argeş, unde locuiesc părinţii poliţistului, însă nu au găsit cadavrul avocatei.

Pe 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu a fost declarată moartă, în urma unei decizii a Judecătoriei Braşov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata