Taifunul Bopha a făcut cel puţin 238 de morţi în Filipine

Taifunul Bopha, cel mai puternic al anului în Filipine, a făcut cel puţin 238 de morţi şi numeroşi dispăruţi în sudul extrem al ţării lovit în noaptea dintre marţi spre miercuri de rafale de vânt violente şi udat de furtuni de ploaie, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei.

O alunecare de teren s-a soldat cu 49 de morţi la New Bataan, un oraş mai greu accesibil de pe Insula Mindanao, iar 51 de persoane au murit în diverse localităţi din estul insulei, a anunţat locotenent-colonelul Lyndon Paniza, comandant militar al regiunii sudice.

Citeste si:  Seismul din Haiti a făcut până la 300.000 de morţi

Alte douăsprezece persoane şi-au pierdut viaţa în alte provincii meridionale, dar şi trei locuitori din Insulele Visayas, au precizat pentru France Presse responsabili regionali din domeniul siguranţei civile.

‘Avem nevoie urgentă în acest zone de huse mortuare, de medicamente, de haine uscate şi, mai presus de orice, de corturi, pentru că supravieţuitorii trăiesc sub cerul liber de când taifunul le-a distrus locuinţele sau acoperişurile’, a declarat pentru agenţia franceză de presă ministrul pentru afaceri sociale Corazon Soliman.

‘Cadavrele sunt împrăştiate pe pământ la New Bataan şi există riscul apariţiei unor maladii’. Un bilanţ precedent vorbea despre 82 de morţi 21 de dispăruţi, însă autorităţile au avertizat că costul uman al intemperiilor ar urma să se agraveze pe măsură ce echipele de intervenţie reuşesc să acceseze regiunile izolate din sudul arhipelagului filipinez.

Citeste si:  ExxonMobil şi OMV Petrom încep forajul sondei Domino-2, în sectorul românesc al Mării Negre

Bopha a atins ţărmul marţi în zori prin estul Mindanao, însoţit de rafale de vânt de 210 de kilometri pe oră şi de ploi puternice, smulgând arbori şi distrugând gospodării, umflând cursul apei şi provocând alunecări de teren. Taifunul, care a mai scăzut în intensitate în timpul nopţii, îşi continua traiectoria în direcţia Mării Chinei Meridionale, dar urma să provoace în continuare precipitaţii puternice asupra Insulei Palawan /vest/.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close