EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Nu îţi dezvălui data de naştere completă pe Facebook

Reţelele de socializare online, cum ar fi Facebook şi Twitter, îţi permit să reînvii relaţii vechi, să îţi împărtăşeşti părerea despre evenimentele actuale şi să le povesteşti cunoştinţelor tale despre orice, de la noul tău loc de muncă şi până la lucrurile drăguţe pe care căţelul tău le-a făcut.

Din nefericire, uşurinţa cu care distribuim informaţii poate determina unele persoane să dezvăluie mult prea multe lucruri. Însă pericolul unui exces de informaţii poate duce la situaţii periculoase şi neplăcute, relatează Foxnews.com.

Peste jumătate dintre cei care utilizează reţelele de socializare distribuie informaţii care îi pot pune în pericol şi care îi fac susceptibili să ajungă victime ale infracţiunilor cibernetice, inclusiv folosirea frauduloasă a cardurilor de credit.

Potrivit unei analize independente privind furtul de identitate, realizată în 2012 de către agenţia de cercetare şi strategie Javelin, peste 11,6 milioane de adulţi au fost victimele unei astfel de infracţiuni, cu 11% mai mult faţă de anul anterior.

Raportul a descoperit şi faptul că utilizatorii care folosesc siteuri sociale precum LinkedIn, Google +, Facebook şi Twitter au cele mai mari şanse de a fi victime ale furtului de identitate. Deşi studiul nu indică nicio dovadă clară a unei cauzalitaţi directe, experţii sugerează faptul că tot mai multe persoane distribuie prin intermediul acestor platforme mult prea multe informaţii cu caracter personal, care pot fi folosite pentru a confirma o identitate.

  •  Păstrează unele informaţii doar pentru tine

 Din categoria informaţiilor riscante fac parte nume sau fotografii ale copiilor tăi, adresa domiciliului şi perioada în care pleci în vacanţă.

Un risc mai puţin evident, dar posibil, este dezvăluirea completă a datei tale de naştere. Dezvăluirea zilei, lunii şi anului în care eşti născut reprezintă muniţie pentru hoţii de identitate, care pot folosi această dată pentru a obţine şi mai multe date personale sau acces la contul tău bancar. Dacă vrei într-adevăr să îţi împărtăşeşti data de naştere, dezvăluie doar ziua şi luna, nu şi anul.

Pe lângă sfatul de a păstra secrete informaţiile riscante, experţii recomandă şi utilizarea opţiunilor de control a confidenţialităţii de pe respectiva reţea socială, un program de securitate online şi parole puternice.

Echipa de urgenţe informatice a SUA spune că o parolă puternică include litere mici şi mari, cifre şi simboluri, care formează un cuvânt ce nu reprezintă ceva anume, în nicio limbă a lumii.

  •  Avertizaţi companiile bancare dacă suspectaţi o posibilă fraudă

Dacă ai impresia că eşti victima unei fraude cu cardul de credit, sună imediat la compania ta bancară pentru a anula numerele de cont şi contactează birourile de credit şi autorităţile pentru a semnala o posibilă fraudă.

Între timp, continuă să împărtăşeşti pe Facebook poveşti amuzante despre câinele tău, dar beneficiază de protecţia operaţiunilor de control a confidenţialităţii şi actualizează-ţi programul de securitate. Iar dacă nu ştii dacă să distribui sau nu o anumită informaţie pe Facebook, atunci probabil că ar trebui să păstrezi pentru tine povestea respectivă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata