EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Steaua Polară, descoperirea care i-a uimit pe oamenii de ştiinţă

Steaua Polară sau Steaua Nordului a fost o lumină călăuzitoare pentru nenumărate generaţii de navigatori. Însă, un nou studiu realizat de o echipă internaţională alcătuită din astronomi din întreaga lume, dezvăluie faptul că distanţa sa faţă de Pământ a fost supraestimată, relatează National Geographic.

De fapt, Steaua Nordului, numită şi Polaris (Steaua Polară), este cu 30% mai aproape de sistemul nostru solar decât se credea anterior, la o distanţă de aproximativ 323 de ani lumină, potrivit rezultatelor obţinute de o echipă internaţională care a studiat producţia de lumină a stelei.

Folosind Telescopul de 6 Metri din Rusia, oamenii de ştiinţă au reuşit să calculeze distanţa de la sistemul nostru solar şi până la Steaua Nordului, prin analizarea spectrului de lumină şi cu ajutorul informaţiilor obţinute privind temperatura corpului ceresc şi variaţiile luminozităţii stelei.

Aceste date au revizuit semnificativ distanţa anterioară estimată la 434 de ani lumină, care a fost stabilită în anii ’90 de satelitul european Hipparcos.

“Noua descoperire este extrem de neaşteptată deoarece distanţa Stelei Nordului faţa de Pământ era considerată a fi unul din cele mai solide rezultate ale satelitului Hipparcos”, spune autorul studiului, David Turner, de la Universitatea Saint Mary din Halifax, Scoţia.

  • Steaua Nordului – un far ceresc

Faima acestei stele se datorează poziţiei sale fixe de pe cer, fiind aliniată cu axa nordică a planetei noastre, în timp ce alte stele par să se învârtă în jurul ei.

Steaua Nordului este considerată a fi cea mai apropiată şi cea mai strălucitoare dintre stelele care fac parte dintr-o clasă numită Cefeide, ce variază în strălucire de-a lungul timpului. Steaua Nordului este de asemenea un fel de reper cosmologic folosit de cercetători pentru a măsura distanţele cosmice uriaşe, de până la miliarde de ani-lumină.

Din acest motiv este fundamental pentru oamenii de ştiinţă să obţină o valoare cât mai precisă a adevăratei distanţe până la Steaua Nordului.

De exemplu, cercetarea în ceea ce priveşte materia întunecată, forţa misterioasă care este responsabilă de expansiunea accelerată a Universului, este dependentă de stele precum aceasta.

  • Un obiect necunoscut orbitează Steaua Nordului?

Noile rezultate au mai indicat şi existenţa a câtorva stele care din câte se pare se află în jurul Stelei Nordului şi care prezintă semne că au aparţinut toate aceleiaşi constelaţii, care acum s-a dispersat.

“Se cunoaşte faptul că acest sistem conţine încă două stele, în afară de stelele Cefeide, însă, ar mai putea exista şi un alt obiect nevăzut care să orbiteze Steaua Polară, ca de exemplu o planetă”, adaugă Turner.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata