Hrana, cea mai mare problemă a viitorului omenirii

Investitorul Jeremy Grantham a publicat recent o perspectivă îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Grantham crede că numărul de persoane de pe Pământ a ajuns la o cifră care a depăşit capacitatea planetei de a ne susţine, prezintă Businessinsider.com.

Grantham crede că planeta poate susţine doar 1,5 miliarde de oameni, faţă de 7 miliarde câţi sunt acum pe Pământ, un număr care se îndreaptă cu paşi repezi spre 10-12 miliarde de persoane.

Practic, Grantham crede că cea mai mare parte a populaţiei globale va muri de foame. De ce? Pentru că ajungem să epuizăm resursele finite ale unei materii prime, care este critică pentru capacitatea noastră de a produce mâncare: rezerva de fosfor.

Fosforul este un ingredient fundamental pentru îngrăşământ şi pe planeta noastră există o rezervă finită de fosfor. Viziunea experţilor este aceea că vom atinge “o producţie de vârf a fosforului” în următoarele câteva decenii, după care rezervele noastre de fosfor se vor diminua în mod implacabil. Pe măsură ce aceste rezerve se diminuează, nu vom mai putea să ne hrănim. Iar urmările sunt uşor de intuit.

Citeste si:  Sistemul Solar a rămas numai cu 8 planete

Bineînţeles, un flux constant de profeţii apocaliptice au prezis un sfârşit îngrozitor pentru populaţia umană, însă până acum toate au fost greşite. Aşadar, de ce un bărbat cu inteligenţa lui Grantham apare în această categorie de persoane considerate a fi “nebune”? Şi cât de reală este ameninţarea pe care el o susţine?

 

Explozia rasei umane

 

Oamenii se află pe Pământ de ceva vreme, însă, în cea mai mare parte a existenţei noastre, populaţia Pământului a fost redusă ca număr şi stabilă. Apoi a explodat.

Această explozie s-a produs în ultimii 200 de ani, aşa cum a prezis Malthus. Însă, ceea ce nu a prevăzut Malthus a fost descoperirea petrolului, a îngrăşământului comercial şi a altor resurse, care au susţinut temporar explozia rasei umane.

 

Cererea de petrol a explodat şi ea

În ultimii 100 de ani, tehnologia a făcut ca aceste resurse să fie mai ieftin de extras şi de produs, ceea ce le-a făcut şi mai ieftine. Grantham crede că, acum, această tendinţă a dispărut pentru totdeauna.

Citeste si:  Cioloş: Mi se pare aberantă abordarea unor bănci, care nu finanţează start-up-uri în agricultură

Să luăm petrolul de exemplu. Petrolul a fost tranzacţionat la aproximativ 16 dolari timp de mai bine de un secol. Apoi, pe măsură ce cererea mondială a depăşit rezerva, preţul “normal” a crescut cu aproximativ 35 de dolari pe baril. Acum, Grantham crede că “normal” înseamnă undeva în jurul valorii de 75 de dolari pentru un baril.

 

 

De ce cresc preţurile la petrol? Pentru că cererea de petrol creşte mult mai repede decât rezervele de petrol. Producţia mondială de ţiţei abia a crescut faţă de anii ’70, în timp ce folosirea resursei naturale a explodat.

 

 

Adevărata problemă

Cererea depăşeşte rezervele şi pentru alte mărfuri. Ca de exemplu, pentru metale.

 

Însă, adevărata problemă o reprezintă mâncarea.

De-a lungul ultimului secol, lumea a produs şi mai multă mâncare din relativ aceeaşi resursă finită de teren arabil.

De exemplu, acest grafic arată producţia globală de grâu în ultimii 50 de ani. Linia albastră este terenul agricol, în timp ce linia galbenă reprezintă producţia totală de grâu. Linia roz este “randamentul pe hectar”, ceea ce indică faptul că producţia este în creştere, fiindcă şi randamentul creşte.

Citeste si:  Un câine a salvat viaţa stăpânei sale depistându-i cancerul la sân

 

 

De ce randamentul culturilor agricole este în creştere? Datorită îngrăşământului.

De-a lungul ultimului secol, noi, oamenii, am folosit o cantitate de îngrăşământ în continuă creştere. Nu doar la nivel general, dar şi în ceea ce priveşte cantitatea folosită pe hectar.

De exemplu, următorul grafic arată numărul de tone de îngrăşământ folosit pe kilometru pătrat de teren agricol, la nivel global.

 

Iar acest aspect ne aduce la prima problemă. În urmă cu 40 de ani, rata medie de creştere a randamentului pe hectar de culturi agricole a fost la un nivel impresionant de 3,5% pe an. Aceasta a fost confortabilă, cel puţin înainte de rata de creştere a populaţiei globale.

Totuşi, în ultimii ani, creşterea în ceea ce priveşte randamentul pe hectar de culturi agricole a scăzut la aproximativ 1,5%. Acest procent este periculos de aproape de nivelul de creştere al populaţiei.

 

Citește și
2 Comentarii
  1. vlad spune

    Daca tot pamantul Romaniei ar fi cultivat am asigura numai tara noastra alimentele la 40% din populatia europei. sa nu mai vorbim de tari cu traditie in agricultura, Bulgaria, Ungaria , fosta Iugoslavie,ca sa nu mai vb de tari ca Franta, Germania , Austria , Spania unde deja la ei se fac experimente din agricultura……subiect evaziv.

  2. Arpad spune

    In momentul de fata se consuma 10 calorii (de enrgie) pentru a produce o singura calorie (de mancare). Este clar ca din resurse finite nu poti sustine o risipa infinita.
    Tehnologia ar permite o utilizare rationala a resurselor, pentru mai mult de 8 miliarde de oameni.
    Este vorba doar de vointa decizionala la nivel inalt (cel mai inalt), dar atat timp cat prin lacomia bancherilor (in spatele marilor afaceri din industria chimica si agricola) se iau deciziile, si nu ratiunea (oricui ar fi asta) luclurile nu vor schimba. Trist.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close