Italia: Monti anunţă că îşi va prezenta demisia

Primul ministru italian Mario Monti i-a declarat sâmbătă preşedintelui Giorgio Napolitano că intenţionează să-şi prezinte demisia „irevocabilă” odată aprobată legea stabilităţii bugetare, a indicat într-un comunicat Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei republicii.

Monti „nu consideră posibil să-şi continue mandatul şi, în consecinţă, şi-a exprimat intenţia de a-şi prezenta demisia”, a indicat comunicatul, ce urmează după anunţul lui Silvio Berlusconi că se va prezenta la viitoarele alegeri legislative de la începutul anului 2013.

Şeful guvernului a discutat mai mult de o oră sâmbătă seară cu preşedintele italian.

Monti, „cât de curând posibil, va verifica” dacă forţele politice ce nu intenţionează să-şi asume responsabilitatea ”unei crize cu consecinţele cele mai grave, de asemenea la nivel european”, sunt gata „să contribuie la aprobarea legii stabilităţii bugetare în cel mai scurt timp”, a mai indicat comunicatul.

„Imediat după aceea, preşedintele Consiliului va asigura, odată ce se va conveni cu Consiliul de Miniştri, formalizarea demisiei sale irevocabile şi o va înmâna şefului statului”, adaugă textul.

Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, 76 de ani, a creat surpriză sâmbătă anunţând că intenţionează să se prezinte ca un candidat de centru-dreapta la alegerile legislative din 2013, care în principiu ar trebui să aibă loc în martie, aminteşte AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.