EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Decizia privind discutarea la JAI din martie a aderării României la Schengen, inclusă în minuta Consiliului European

Minuta Consiliului European menţionează că România şi Bulgaria şi-au îndeplinit obligaţiile care le revin pentru implementarea acquis-ului Schengen, acesta invitând Consiliul de miniştri al UE (JAI) să revină asupra chestiunii în martie 2013, conform documentului confidenţial consultat vineri, 14 decembrie 2012, de Agerpres.

Minuta este un document oficial confidenţial al Consiliului European care conţine subiecte care nu au mai putut fi introduse în concluzii.

„Consiliul European, răspunzând preocupărilor ridicate de România şi Bulgaria privind raportul Comisiei Europene (CE) asupra guvernanţei Schengen şi referirile sale la măsuri care ar contribui la extinderea cu succes a zonei Schengen, a notat că atunci când Comitetul Mixt a discutat chestiunea la 6-7 decembrie, preşedinţia a reamintit că a raportat asupra implicaţiilor acestor măsuri în octombrie 2012 şi a precizat că progresul realizat asupra implementării a fost de o asemenea natură încât să permită ca procesul să poată fi considerat acum încheiat. Consiliul European invită Consiliul (JAI – n.r.) să revină asupra chestiunii în martie 2013”, se menţionează în minuta Consiliului European.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, după încheierea summitului de la Bruxelles, că la Consiliul European de iarnă s-a adoptat decizia ca în Consiliul JAI din martie să se discute din nou problema accesului României şi Bulgariei în Schengen.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu premierul olandez şi cu cancelarul Merkel, singurele două ţări care mai aveau obiecţiuni de discutare în următorul JAI a situaţiei accesului României şi Bulgariei în Schengen, s-a adoptat decizia ca în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 13-15 martie să se discute din nou problema accesului României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Sper ca, dacă nu facem nicio trăsnaie politică pe-acasă, în sfârşit să reuşim să primim o confirmare unanimă a dreptului care ni se cuvine prin tratatul de aderare, de intrare în zona Schengen, fie şi etapizat, întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu cele terestre”, a afirmat Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata