Retrospectivă a marilor dispăruţi pe anul 2012

De la Whitney Houston la Donna Summer şi de la Carlos Fuentes la Neil Armstrong, AFP publică o listă a marilor personalităţi publice dispărute şi a celebrităţilor care au trecut în nefiinţă în cursul anului 2012:

La 24 ianuarie s-a stins din viaţă Theo Angelopoulos (76 de ani), figură emblematică a „noului val” din cinematografia elenă din anii ’70, câştigător al unui premiu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes cu producţia „Eternity and a Day”, în anul 1998.

La 6 februarie s-a stins din viaţă pictorul şi sculptorul catalan avangardist Antoni Tapies (88 de ani), iar la 11 ianuarie avea să treacă în nefiinţă şi diva soul Whitney Houston (48 de ani), cea care era supranumită „Vocea”. Cântăreaţa americană a fost găsită moartă în cada de baie, victimă a abuzului de cocaină şi a unor probleme cardiace.

Luna martie a adus dispariţia lui Antonio Tabucchi (68 de ani), celebru scriitor italian şi traducător al poetului portughez Fernando Pessoa.

La 7 aprilie a trecut în nefiinţă astrofizicianul Fang Lizhi, supranumit „Saharov al Chinei” pentru lupta sa pentru respectarea drepturilor omului. El a murit pe teritorul SUA, unde trăia în exil după represiunea asupra manifestanţilor din Piaţa Tiananmen, din 1989. La data de 11 aprilie a murit Ahmed Ben Bella (95 de ani), unul dintre iniţiatorii Frontului de Eliberare Naţională (FEN) şi primul preşedinte al Algeriei independente.

În luna mai, pe data de 15 a dispărut unul dintre giganţii literaturii latino-americane, scriitorul Carlos Fuentes (83 de ani), urmat la 17 mai de Donna Summer (63 de ani), cântăreaţa ce era supranumită „regina muzicii Disco” care a devenit celebră prin hiturile din anii ’70 precum „Love to love you baby”, „Last Dance” sau „Hot Stuff”.

Trei zile mai târziu s-a stins din viaţă şi unul dintre cei mai celebri baritoni ai lumii, germanul Dietrich Fischer-Dieskau (77 de ani). O altă voce din zona disco-pop, celebrul Robin Gibb (62 de ani), membru al formaţiei Bee Gees alături de cei doi fraţi ai săi, Maurice şi Barry – singura formaţie din lume care a avut simultan cinci piese în Top Ten.

Luna iunie a fost marcată încă de la început, din data de 5, de dispariţia lui Ray Bradbury (91 de ani), unul dintre maeştrii americani şi internaţionali ai genului SF. La 30 iunie a încetat din viaţă şi fostul premier israelian Yitzhak Shamir (96 de ani), unul dintre liderii istorici ai dreptei naţionaliste din Israel.

La 25 august a încetat din viaţă Neil Armstrong (82 de ani), astronautul american care, la 20 iulie 1969 a devenit şi primul om care a pus piciorul pe Lună în cadrul legendarei misiuni Apollo 11.

La 3 septembrie a murit Sun Myung Moon (91 de ani), fondatorul Bisericii Unificării, transformată într-un imperiu prosper şi cunoscută mai simplu sub numele de secta Moon. La 18 septembrie a murit Santiago Carrillo (97 de ani), fost secretar de stat al Partidului Comunist spaniol şi ardent susţinător al ideilor euro-comuniste.

În luna octombrie, pe data de 6, s-a stins din viaţă Chadli Bendjedid (83 de ani), fost preşedinte al Algeriei între 1979 şi 1992, şi unul dintre arhitecţii instituţiilor democratice din această ţară. Pe data de 14 octombrie a încetat din viaţă şi Norodom Sihanouk (89 de ani), fost rege al Cambodgiei, considerat drept părintele independenţei acestei ţări şi unificatorul diferitelor facţiuni separate de decenii de război civil.

Pe data de 18 octombrie s-a stins din viaţă actriţa olandeză Sylvia Kristel (60 de ani), eroina filmului erotic „Emmanuelle”, care a propulsat-o la rangul de vedetă internaţională la doar 22 de ani.

Începutul lunii noiembrie, în data de 4, a adus dispariţia romancierei sino-belgiene Han Suyin (95 de ani), fostă ambasadoare a bunăvoinţei din partea Chinei lui Mao în Occident.

În data de 5 decembrie au încetat din viaţă arhitectul brazilian simbol Oscar Niemeyer (104 ani) şi pianistul de jazz american Dave Brubeck (91 de ani).

Data de 12 decembrie a adus decesul lui Ravi Shankar, inegalabilul maestru indian al sitarului care a exercitat o influenţă de durată asupra a numeroşi muzicieni occidentali celebri, printre care membrii trupei The Beatles, Yehudi Menuhin sau John Coltrane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata