EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Puterea vindecătoare a pinului

– Ador să intru în casele oamenilor în luna decembrie când mirosul unui pom de Crăciun proaspăt tăiat pluteşte în aer şi îmi inspiră o stare de bucurie. Atunci când vine vorba să îmi cumpăr bradul de Crăciun, îmi folosesc nasul pentru a mă ghida. Vreau cel mai proaspăt copac pe care îl găsesc. Am nevoie de acea aromă pentru a-mi stimula spiritul de sărbători. Dacă apartamentul meu era suficient de mare, îmi luam chiar doi copaci anul acesta, povesteşte Sarah Altshul pentru Health.com.

De abia recent am descoperit că nu doar sentimentul pe care ţi-l trezeşte în interior transformă pinul (bradul) într-un copac atât de atrăgător. Din câte se pare, pinii şi alţi copaci pereni (veşnic verzi) sunt îmbibaţi cu o varietate de efecte pozitive pentru corpul uman.

  • Un extract pentru ceea ce te doare

Nativii canadieni ştiau tot ce era nevoie despre aceste beneficii. Potrivit unei legende vechi de aproape 500 de ani, vaporul exploratorului francez Jacques Cartier a rămas blocat printre banchizele de gheaţa din apropiere de Quebec. El şi echipajul său au înfruntat efectele mortale ale scorbutului (o boală care este determinată de o deficienţă de vitamina C), până când un şef de trib pe nume Donacona a pregătit marinarilor un ceai de pin. Acest ceai le-a salvat viaţa, astfel că explorările lor au continuat.

Mai târziu, în anii ’40, un cercetător francez pe nume Jacques Masquelier a descoperit că scoarţa şi acele de pin conţin vitamina C.

Acest cercetător a continuat testele, analizând pinii de pe coasta franceză (Pinus maritima) şi a învăţat că aceşti copaci sunt plini de antioxidanţi benefici numiţi favonoli şi bioflavonoide. Masquelier a extras compusul de antioxidanţi cu ajutorul apei calde şi a brevetat descoperirea sa cu numele de Picnogenol.

În prezent, comercializat ca un supliment alimentar şi utilizat şi ca un remediu pentru afecţiunile de somn ce pot apărea după o călătorie lungă cu avionul, Picnogenolul a mai fost studiat şi pentru capacitatea sa de a alina problemele circulatorii, durerile de genunchi şi crampele menstruale. Picnogenolul poate îmbunătăţi memoria bătrânilor.

  • Un miros pentru eliberarea de stres

În Japonia, a merge la o plimbare terapeutică în pădure reprezintă o activitate cunoscută sub numele de shinrin-yoku, care înseamnă “inspirarea atmosferei pădurii”. Această practică a fost recent studiată pentru efectele sale de alinare a stresului.

În cadrul unui studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Kyoto din Japonia au trimis 498 de voluntari sănătoşi la două plimbări de 15 minute prin pădure într-o zi, după care au făcut o comparaţie cu starea lor dintr-o zi obişnuită, când nu făceau această plimbare. Voluntarii au trebuit să îşi evalueze starea de spirit pe o scară psihologică standard. Punctajele privind ostilitatea şi depresia s-au redus semnificativ după plimbare. Mai mult, cu cât voluntarii erau mai stresaţi la început, cu atât experimentau o relaxare mai mare.

Deşi mulţi dintre noi nu avem acces la o pădure antică de pini, ca cea din Japonia, putem imita aceleaşi efecte emoţionale printr-o plimbare la piaţa locală de brazi de Crăciun sau prin utilizarea unor uleiuri esenţiale, cum ar fi balsamul de pin, molid sau brad.

Aromaterapia tradiţională recomandă aceste uleiuri realizate din copaci pereni pentru alinarea emoţiilor negative şi a stresului. Pur şi simplu pune câteva picături pe pernă sau pe un şerveţel. Respiră adânc şi încet, relaxează-te şi vizualizează cum treci printr-o poiană plină cu pini.

  • Uleiuri pentru bronşită sau tuse seacă cu dureri în piept

Abilitatea pinului de a vindeca nu se limitează doar la echilibrarea emoţiilor. De asemenea, pinul ameliorează răcelile şi sinusurile congestionate. Adaugă trei picături de ulei esenţial de pin într-un bol cu apă fierbinte, acoperă-ţi capul cu un prosop şi inhalează aburii prin nas şi gură.

  • Un masaj pentru durerile musculare

Adaugă cinci picături de ulei de pin la două linguriţe de ulei vegetal şi foloseşte amestecul obţinut pentru a îndepărta durerile musculare prin masarea zonelor problemă. Însă trebuie să ai grijă să nu foloseşti ulei esenţial de pin scoţian (P. sylvestris) direct pe piele, deoarece poate fi iritant.

Având în vedere că trăiesc într-un oraş aglomerat nu mă voi apropia prea curând de o pădure de pini, însă mi-am propus sezonul acesta să mă plimb cât mai mult şi mai des prin pieţele de brazi.

De asemenea, voi pulveriza uleiuri naturale de pin prin tot apartamentul pentru a stimula mirosul liniştitor al bradului meu de Crăciun şi pentru a-mi menţine spiritul sărbătorilor la un nivel de maximă eficienţă, concluzionează Sarah Altshul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata