EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

„După 20 de ani” (varianta SIF Moldova)

„Înfiinţarea FPP-urilor şi, ulterior, transformarea acestora în SIF-uri au reprezentat elemente de pionierat în istoria postdecembristă” declara PDG al SIF Moldova Costel Ceocea, la aniversarea celor 20 de ani activitate în piaţa de capital a instituţiei pe care o conduce.

 Cu ocazia întâlnirii de lucru desfăşurate în perioada 14-16 decembrie la Sovata, SIF Moldova a marcat momentul aniversar a 20 de ani de activitate.

Evenimentul corporatist desfăşurat la centrul de conferinţe al Hotelului “Danubius” a reunit personaje marcante care şi-au pus amprenta pe dezvoltarea pieţei de capital în perioada postdecembristă şi care, implicit, au contribuit la tranziţia fostului Fond al Proprietăţii Private II Moldova către actuala Societate de Investiţii Financiare.

Alături de echipa SIF Moldova, la lucrările reuniunii au participat reprezentanţi marcanţi ai BVB, actuali/foşti comisari şi membri ai executivului CNVM, exponenţi ai Asociaţiei Brokerilor, Depozitarului Central, Fondului de Compensare al Investiţiilor, ai Fondului Proprietatea, precum şi ai băncilor şi a diviziilor administrare a investiţiilor, ai caselor de brokeraj, de audit şi consultanţă.

Trebuie remarcat faptul că reuniunea în această formulă a fost un bun prilej de evaluare a pricipalelor probleme cu care piaţa şi aceştia se confruntă.

Dezbaterile au fost centrate pe marginea evoluţiei performanţei acţiunii SIF2 şi a nivelului de realizare a indicatorilor bugetaţi pentru a.c., a impactului adoptării IFRS la 31 decembrie 2011 analizat în cadrul unui raport “ghid” al Consiliului de Administraţie realizat în colaborare cu experţii KPMG, precum şi a efectului valorificării diferenţiate a deţinerii BCR a SIF-urilor, atât asupra aprecierii valorii activelor acestora, cât şi asupra randamentului dividendului.

Spre exemplificare, SIF Oltenia, care nu a realizat tranzacţia BCR, a distribuit din profitul anului 2011 un dividend brut/acţiune de numai 0,13 lei faţă de 0,22 lei/acţiune de SIF Moldova.

La finele lunii octombrie 2012, numărul total al acţionarilor depăşea 5,8 milioane, din care 54.3% sunt persoane fizice, iar 45,7% sunt persoane juridice.

Cei care au investit în titlurile SIF Moldova au avut satisfacţia ca, în fiecare an, să primească un dividend a cărui valoare a cunoscut o evoluţie ascendentă care s-a accelerat în ultima perioadă ajungând pentru ultimul exerciţiu financiar încheiat la valoarea brută de 0,22 lei/acţiune.

De altfel, preşedintele SIF Moldova sublinia în alocuţiunea sa că, deşi “la startul activităţii, FPP II Moldova avea un portofoliu inferior ca potenţial de câştig/creştere”, managementul societăţii a reuşit transformarea procesului de privatizare într-un “succes, atestat în mod direct de faptul că acţionarii noştri au primit an de an dividende, SIF Moldova fiind printre foarte puţinele companii din România care au reuşit acest lucru, pe un trend ascendent şi în cadrul unei politici predictibile”.

 Procesul în sine a implicat şi sacrificii deoarece rezultatele societăţii aflate pe un “trend puternic ascendent înregistrat în ultimii 10 ani (un profit care a evoluat de la 29 milioane lei în 2001 la 191 milioane lei în 2011) este dublat de un proces dinamic de restructurare/optimizare a portofoliului cu scopul asigurării creşterii valorii activelor administrate şi a potenţialului acestora de a genera câştiguri pentru SIF şi implicit pentru acţionarii săi, printr-o politică predictibilă de dividend” – a precizat acesta.

Marcând momentul aniversar, PDG SIF 2 Moldova, Costel Ceocea, a ţinut să reamintească principalele momente din istoria societăţii, care şi-a început activitatea ca Fond al Proprietăţii Private II Moldova în 1992, în baza legii nr.58/1991.

După patru ani de la înfiinţare, prin legea nr.133/1996 a fost trasat cadrul legal pentru transformarea FPP-urilor în societăţi de investiţii financiare. Listarea SIF2 Moldova la categoria I a BVB avut loc pe 1.11.1999 când numărul acţionarilor era de 9,5 milioane persoane fizice.

Majorarea succesivă a limitei de deţinere de la 0,1% cât era în 1999, până la actuala valoare de 5% a avut ca efect modificarea structurală şi numerică a acţionariatului.

În acelaşi timp, strategia investiţională a dus la modificări sensibile a structurii investiţiilor printr-o “creştere a ponderii sectorului energetic, o scădere a ponderii sectorului financiar, menţinerea unui nivel ridicat al ponderii titlurilor cotate şi asigurarea unui nivel al lichidităţilor care să permită atât finanţarea programelor investiţionale, cât şi plata dividendelor către acţionari, concomitent cu orientarea spre pieţele externe şi diversificarea portofoliului de active. (Drept dovadă, în acest moment, acţiunile SIF2 sunt tranzacţionate la cel mai mic discount faţă de valoarea unitară a activului net).

Toate aceste modificări s-au realizat în contextul optimizării activităţii, preşedintele SIF Moldova reamintind şi faptul că din nucleul iniţial de câteva sute angajaţi ai FPP II Moldova acum se mai regăsesc în societate doar 45 de salariaţi care gestionează, la nivelul primului semestru active ce depăşesc 1 miliard lei.

Adresându-se acţionarilor, conducerea SIF Moldova a ţinut să sublinieze actuala preocupare pentru implementarea principiilor de guvernanţă corporatistă, ca pârghie importantă de înglobare a doleanţelor acţionarilor în procesul de remodelare a strategiilor investiţionale pe termen mediu şi lung, astfel încât direcţiile de acţiune viitoare ale managementului SIF Moldova să aibă ca axe definitorii: transparenţa, restructurarea portofoliului şi comunicarea cu investitorii.

Subliniind că nu se pune “la îndoială dreptul absolut al acţionarilor referitor la adoptarea deciziilor majore privind administrarea SIF-urilor”, conducerea SIF 2 a devoalat faptul că în acest moment se află în plină derulare un proces de interogare a acţionarilor referitor la cele mai importante subiecte privind activitatea SIF Moldova.

Consecvenţi principiilor de guvernanţă corporativă, comunicarea susţinută cu acţionarii reprezintă o prioritate a conducerii SIF Moldova în anul 2012” – a ţinut să menţioneze PDG SIF2. De asemenea, imaginea publică a SIF Moldova va fi supusă unui proces de re-branding care să sublinieze şi mai mult transformarea din ultimii 20 de ani a companiei.

Intervenţiile preşedintelui Costel Ceocea au fost completate de administratorii SIF Moldova carora li s-au adaugat concluziile invitaţilor sintetizate de preşedintele BVB, Lucian Anghel, referitor la momentele marcante din evoluţia societăţii apreciind în acelaşi timp nivelul deosebit de atractivitate a titlului SIF2, rezultantă a efortului conjugat al actualei echipe a companiei.

În finalul evenimentului, invitaţilor şi salariaţilor SIF Moldova le-au fost înmânate de către vicepreşedintele Claudiu Doroş plachete comemorative şi diplome ca semn de recunoaştere a contribuţiei aduse pe parcursul celor 20 de ani de activitate.

 

Dănuţ Dudu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata