EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

O modalitate simplă de a creşte intensitatea sentimentului de bucurie

De câteva săptămâni încoace am o stare de spirit minunată. Nu mă refer la faptul că am fost deprimat înainte, iar acum mă simt bine, ci vorbesc despre un cu totul alt nivel al bucuriei, despre un sentiment asemănător cu euforia, povesteşte Tony Schwartz pentru Harvard Business Review.

Există câteva explicaţii externe pentru modul în care mă simt, dar reflectând asupra acestor lucruri, nu cred că este atât de mult vorba despre ce se întâmplă în exteriorul meu, cât despre ce se întâmplă în interiorul meu.

În schimb, este vorba despre o schimbare foarte mică pe care am făcut-o la mine. Este prea devreme să îmi dau seama dacă efectul acestei schimbări va dura mai mult şi sunt conştient că nu mă voi simţi aşa pentru totdeauna, dar ideea extrem de simplă este aceea care se referă la faptul că schimbările mici pe care le facem pot avea consecinţe majore asupra vieţii noastre.

Schimbarea mea a început imediat după ce uraganul Sandy a lovit coasta de a est a SUA. Nu am avut curent electric timp de 11 zile, timp în care am dormit în cinci paturi diferite din cinci locaţii diferite.

În unele momente, m-am simţit complet depăşit de situaţie. Însă, s-a produs şi altceva. De-a lungul acestei “călătorii” am învăţat o lecţie importantă despre subestimarea lucrurilor simple şi logice pe care le deţin, ca de exemplu modul în care apreciez patul.

Am conştientizat acest lucru într-o mai mare măsură atunci când doi angajaţi de la compania noastră au petrecut o zi ajutând două femei pensionare, singure, care trăiau în Far Rockaway, să îşi cureţe casele inundate. Acestea nu îşi putea imagina cum vor reuşi să înlocuiască ceea ce au pierdut, practic totul. A fost extrem de dureros. Chiar şi aşa, erau incredibil de hotărâte să îşi reconstruiască viaţa.

Atunci, am început să îmi pun următoarea întrebare: “Ce este bun în viaţa mea?”. Încerc să îmi pun această întrebare zilnic, chiar şi de mai multe ori pe zi.

Deşi m-am întors acasă de mai bine de o lună, încă apreciez căldura atunci când mă dau jos din pat dimineaţa şi luminile care strălucesc atunci când mă întorc seara acasă. Încerc să nu subestimez nici cele mai de bază elemente din viaţa mea.

Însă, lucrurile merg dincolo de acest aspect. Uneori mă întreb “Ce este bun la oamenii din viaţa mea?”, sau, mai bine zis, “Cum pot să apreciez ceea ce este cel mai bun la oameni?”.

Mult prea des în viaţa mea m-am concentrat asupra lucrurilor care mă iritau sau mă deranjau la o anumită persoană. Este atât de uşor să îi judeci pe ceilalţi, fiind o modalitate prin care te protejezi împotriva sentimentului îngrozitor de a te simţi “mai prejos”.

Nu cu mult timp în urmă, un bărbat pe care l-am cunoscut prin intermediul serviciului a declarat public că nu mă place. Îi păream mult prea egocentric şi mulţumit de sine. Acesta a spus că aceste calităţi care nu i-au plăcut la mine erau cele care nu îi plăceau la propria persoană şi că le-a proiectat asupra mea. Nu am petrecut prea mult timp împreună, însă cuvintele dor. Nimănui nu-i place să fie criticat sau să nu fie plăcut de cei din jur, mai ales de cei cu care lucrează.

Totuşi, atunci când am analizat puţin situaţia am realizat că şi eu simţeam acelaşi lucru faţă de el, şi mai ales din aceleaşi motive. Calităţile pe care le-am respins la el erau aceleaşi pe care le-am văzut la propria persoană şi nu mi-au plăcut.

Săptămâna trecută, într-o încercare de a găsi un punct în comun, am decis să luăm prânzul împreună. M-am dus la întâlnire hotărât să îl fac să vadă ceea ce am eu mai bun, şi nu părţile proaste. Spre surprinderea mea, acest lucru a fost extrem de uşor de făcut. Mi s-a părut un tip şarmant, atent şi sincer. Şi cred că şi el a avut aceiaşi experienţă în ceea ce mă priveşte.

M-am hotărât să iau o decizie simplă, aceea de a-mi concentra atenţia în altă parte. Am plecat de la masă cu un sentiment grozav, nu doar pentru că am simţit că s-a realizat o legătură puternică între noi, dar şi pentru că o mişcare simplă a reprezentat o diferenţă majoră în experienţa mea de viaţă.

Însă, la această situaţie a mai contribuit un aspect: am reuşit să rezist sentimentului de apărare. Da, pot fi prea mulţumit de mine şi egocentric, însă nu sunt doar atât. Imperfecţiunile mele fac parte din mine, însă nu mă definesc.

Aşa cum pot să îmi impun să mă concentrez asupra părţilor bune pe care altă persoană le are, pot să apreciez şi părţile mele bune. Cu cât mă accept pe mine mai mult, cu atât mai generos sunt cu alţii.

În ultimele săptămâni am descoperit o lumină în viaţa mea, mai ales pentru că am făcut o mică schimbare în ceea ce priveşte concentrarea atenţiei mele. Am reuşit să mă concentrez asupra lucrurilor pe care pot să le apreciez, să le accept şi să le sărbătoresc. Acea energie s-a dovedit a fi contagioasă. Cu cât o împărtăşesc mai multor persoane, cu atât primesc mai multă înapoi. Am înlocuit un ciclu vicios cu un cerc virtuos.

Schimbarea care durează mult timp nu se produce uşor, iar eu ştiu că nu trebuie să mă păcălesc singur, crezând că, de aici încolo, o să mă simt aşa în fiecare moment al vieţii mele.

Întrebarea este dacă pot să îmi păstrez direcţia atunci când apare o situaţie cu adevărat dificilă. Însă, ceea ce am văzut este cât de mare poate fi răsplata. Ce este bun în viaţa ta?

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata