EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Viruşii pe smartphone se vor înmulţi exponenţial în 2013

Două firme care se specializează în securitatea mobilă prezic faptul că, în 2013, dispozitivele portabile, în special cele care funcţionează pe baza sistemului de operare Android, vor fi puternic afectate de programele malware, relatează Redorbit.com.

Potrivit lui Dan Graziano de la BGR, cei de la Lookout Mobile Security au estimat că, în anul următor, 18 milioane de dispozitive, ce funcţionează pe baza sistemului de operare produs de Google, ar putea fi infectate cu un tip de virus, un spyware sau alt program malware.

Şansele ca utilizatorii să fie afectaţi de un astfel de program depinde în mare parte de comportamentul lor, dar şi de locaţiile lor fizice. Utilizatorii de smartphone şi de tablete din SUA au doar 0,40% şanse să experimenteze efectele unui malware, în timp ce rezidenţii din Rusia au o probabiliate de 34,7% să fie afectaţi de un astfel de virus.

Deşi 18 milioane ar putea părea un număr destul de mare, Robert Nelson de la Android Community indică faptul că “acest număr poate fi considerat unul mic dacă este comparat cu numărul de utilizatori care au ales un dispozitiv Android.”

Nelson a adăugat că Lookout se aşteaptă ca frecvenţa fraudei mobile să crească.

Cei de la Android Community recomandă proprietarilor de smartphone şi tabletă să fie atenţi atunci când instalează noi aplicaţii şi să îşi verifice în permanenţă facturile la serviciile mobile, pentru a se asigura că nu există taxe frauduloase sau neautorizate.

Mai mult, specialiştii prezic faptul că acei viruşi şi spyware vor evolua şi în ceea ce priveşte complexitatea, devenind capabili să efectueze o gamă mai mare de activităţi rău intenţionate, pe dispozitivele pe care le-au infectat.

Pe măsură ce tot mai mulţi oameni încep să utilizeze dispozitive mobile, în special pentru a transmite informaţii sensibile, cum ar fi numărul cardurilor de credit sau al contului, “este logic să te aştepţi ca infractorii cibernetici să creeze ameninţări computerizate pentru a profita de această situaţie”.

Smartphone-urile Android sunt în special în pericol din cauza cotei de piaţă tot mai mare, de 64% în 2012, faţă de 43% în 2011.

“Pe măsură ce cota de piaţă Android creşte şi oamenii utilizează din ce în ce mai mult dispozitivele mobile pentru a stoca informaţii personale şi corporative, folosindu-le pentru servicii de banking online sau altele asemănătoare, infractorii cibernetici vor dezvolta şi mai multe programe malware pentru a fura informaţii, astfel încât să obţină venituri ilicite”, explică specialiştii de la dezvoltatorul de software Eset.

Lookout a oferit câteva sfaturi pentru siguranţa acestor dispozitive în faţa fluxului tot mai mare de programe malware mobile. Potrivit lui Nelson, utilizatorii trebuie să îşi verifice întotdeauna URL-urile, pentru a se educa singuri în ceea ce privesc cerinţele de instalare a diferitelor aplicaţii şi pentru a se asigura că software-ul telefonului lor este întotdeauna actualizat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata