Măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de derulare a programului „Prima casă”

Guvernul a aprobat marţi, 18 decembrie, o ordonanţă de urgenţă privind adoptarea unor măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de derulare a programului „Prima casă” şi a alocat un plafon suplimentar al garanţiilor, în valoare de 200 de milioane de euro, care să permită continuarea programului până la jumătatea anului 2013.

„Întrucât Codul civil reglementează în mod expres garanţia vânzătorului pentru viciile bunului vândut, garanţie care se aplică şi în cazul locuinţelor, este necesară modificarea legislaţiei în vigoare în sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare cu condiţia ca valoarea locuinţei dobândite de către beneficiar în urma novaţiei să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Executivului.

Citeste si:  Piaţa închirierilor de locuinţe, în curs de stabilizare

Actul normativ urmăreşte asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar care poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică, spre exemplu, care nu are această posibilitate.

„Întrucât persoanele fizice, care au achiziţionat locuinţe de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de înlocuirea locuinţei, se reglementează posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oară, achiziţionând o altă locuinţă, urmând ca aspectele tehnice să fie detaliate la nivelul normelor de implementare”, se arată în comunicatul Guvernului.

Ordonanţa răspunde unor necesităţi izvorâte din practică şi creează condiţii pentru administrarea suplă a portofoliului de garanţii şi pentru creşterea cadrului de utilizare a plafonului de garanţii, cu consecinţe directe asupra dezvoltării pieţei imobiliare şi sectoarelor acesteia.

Citeste si:  "Ţara" Facebook are propria monedă şi te "păcăleşte" să cheltuieşti mai mult

Se reglementează şi problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate, în sensul că, odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia.

„Pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garanţiilor care pot fi emise potrivit articolului 1 alineat (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 200 milioane euro, care să permită continuarea programului până la cel puţin mijlocul anului 2013, în condiţiile actuale”, se arată în nota de fundamentare a OUG, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Citeste si:  Noul model de creditare în agricultură, cu cele 5 probleme ale sale

De asemenea, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru completarea articolului 3 din anexa 1 la Hotărârea Guvernului 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

Actul normativ reglementează un set de măsuri menite să asigure derularea programului fără sincope, creându-se premisele utilizării integrale a plafonului alocat pe anul 2012 şi stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor. Pentru a se asigura continuarea programului în condiţii optime se propune ca în anul 2013 să se poată emite garanţii cu încadrarea în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata