În 2012, PP-DD – între succesul din alegeri şi scandalul Oltchim

Anul 2012 a fost anul consacrării PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu) pe scena politică. Propulsarea în prim-planul politicii a venit în urma alegerilor locale din iunie şi a demarării privatizării companiei Oltchim Râmnicu Vâlcea, acest din urmă moment fiind unul de „pre-campanie” electorală pentru Dan Diaconescu, preşedintele neoficial al acestei formaţiuni.

Alegerile locale din vara acestui an i-au adus PP-DD-ului un scor de 8,96% la votul politic, cu peste 845.000 de voturi, procent care a situat partidul pe locul al treilea în topul formaţiunilor competitoare.

Pe lângă cele 13 mandate de primar obţinute, partidul lui Dan Diaconescu a avut, la aceleaşi alegeri, 8,58% din voturile pentru consiliile judeţene (10 mandate de consilier judeţean), 8,92% din voturi pentru preşedinţii de consilii judeţene (nu a obţinut nicio preşedinţie de CJ), 7,3% din voturi pentru consiliile locale, iar la Consiliul General al Municipiului Bucureşti a obţinut şapte mandate, adică 10,67%.

După acest scrutin, cel mai cunoscut membru al PP-DD, Dan Diaconescu, a fost în centrul unui scandal legat de privatizarea Combinatului Oltchim, în urma căruia el s-a ales cu plângere penală.

Citeste si:  DUMITRADE SRL - notificare privind deschiderea procedurii generale de insolvenţă

Dan Diaconescu a fost declarat adjudecatar al licitaţiei pentru privatizarea combinatului vâlcean, însă negocierile acestuia cu autorităţile române, care au avut loc după licitaţie, în perioada 24 septembrie – 1 octombrie, au fost finalizate fără încheierea unui contract de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri sau pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Electrica asupra Oltchim.

Autorităţile au considerat că omul de afaceri a indus în eroare statul susţinând că deţine suma de 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de Oltchim, bani pe care nu îi are de fapt.

În plângerea penală ajunsă la DNA, preşedintele demisionar al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării, Remus Vulpescu, îl acuza pe Dan Diaconescu de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, deoarece acesta ar fi indus în eroare statul român şi opinia publică susţinând că deţine suma necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC Oltchim SA.

Citeste si:  Marele premiu la jocul Loto 6/49 depăşeşte 9,2 milioane de lei

„Activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea SC Oltchim SA şi a drepturilor decurgând din această calitate de către Diaconescu Cristian-Dan. De asemenea, activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere. În cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază că prin activitatea infracţională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii SC Oltchim SA şi OPSPI”, se arată în plângerea lui Vulpescu.

Şi Dan Diaconescu a depus, la rândul său, la Parchetul General, plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a fostului preşedinte al OPSI.

El a declarat că privatizările pe care Guvernul României le face sunt „toate oneroase sau pigmentate cu şpăgi”, prin urmare toate sunt „sortite eşecului”.

Citeste si:  Dan Diaconescu şi-a lansat candidatura la alegerile parlamentare în municipiul Târgu-Jiu

Diaconescu a acuzat Guvernul că are un plan pentru a vinde Oltchim-ul pe o „sumă de nimic” unui concern mondial.

„Lupta” lui Dan Diaconescu cu Victor Ponta a continuat şi în această toamnă, când cei doi au candidat în acelaşi colegiu din judeţul Gorj pentru un mandat de deputat.

Chiar dacă în alegerile parlamentare din 9 decembrie PP-DD s-a clasat pe locul al treilea, după Uniunea Social Liberală şi Alianţa România Dreaptă, Dan Diaconescu nu a reuşit să obţină mandatul de deputat.

La Senat, PP-DD a obţinut 14,65% din voturi (21 de mandate), iar la Camera Deputaţilor 13,99% (47 de mandate).

Pentru prima dată în Legislativ, Partidul Poporului – Dan Diaconescu are propriul său grup parlamentar şi la Camera Deputaţilor şi la Senat, liderii acestor grupuri fiind deputatul Radu Popa şi senatorul Tudor Barbu. În Camera superioară a Parlamentului, grupul PP-DD va avea un secretar al Biroului Permanent, pe Haralambie Vochiţoiu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close