EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Anul 2012 în descoperiri ştiinţifice

De la o nouă specie de maimuţe şi până la noi planete misterioase, oamenii de ştiinţă au fost extrem de ocupaţi în anul 2012, prezintă Bbc.co.uk.

1. Pierdut şi găsit

În luna iulie, reprezentanţii a două echipe separate de la Large Hadron Collider au spus că fiecare dintre ei au confirmat, în mod independent, existenţa unei particule care ar putea fi bosonul Higgs.

2. Cea mai nouă maimuţă

Oamenii de ştiinţă din Congo au descoperit o nouă specie de maimuţă. Cunoscută la nivel local sub numele de lesula, maimuţa trăieşte într-o zonă izolată de două râuri uriaşe.

3. Bună, broscuţă micuţă!

O nouă specie de broască, despre care se presupune că este cea mai mică din lume, a fost descoperită în Papua Noua Guinee. Paedophryne amanuensis creşte până la şapte milimetri.

4. Bogăţii subterane?

Africanii ar putea fi aşezaţi pe o resursă masivă şi neexploatată de apă ascunsă, au declarat în luna aprilie oamenii de ştiiinţă. Resursele acvifere uriaşe ar putea ajuta la irigarea unei întinderi mult mai mari de terenuri.

5. Pinguinul preistoric

Rămăşiţele pinguinului Kairuku grebneffi, care avea o înălţime de un metru şi jumătate, au fost descoperite în Noua Zeelandă. Această specie de pinguin a dispărut în urmă cu 25 de milioane de ani.

6. A (nu) vedea înseamnă a crede

Dispozitivele de camuflaj ar putea să nu mai fie SF. Pentru prima dată, un obiect a fost făcut “invizbil” pentru microunde, însă nu şi pentru ochiul uman.

7. Planeta Mercur – îngheţată

Pământul nu este singura lume cu resurse de apă din sistemul nostru solar. În luna noiembrie, oamenii de ştiinţă au dovedit că există miliarde de tone de gheaţă la Polul Nord de pe planeta Mercur.

8. Noul om

O nouă specie de oameni a fost descoperită în urma analizei fosilelor dezgropate în Kenia. Homo rudolfensis a trăit în urmă cu două milioane de ani şi avea un creier relativ mare.

9. La fel ca Terra?

La o distanţă de peste 40 de ani-lumină, HD 40307g este o planetă “super-Pământ”, care orbitează o stea, la o distanţă potrivită pentru ca cercetătorii să sugereze că aceasta ar putea conţine apă lichidă.

10. Comoară antică

Capul de cal strălucitor a fost descoperit de arheologii bulgari într-un mormânt tracic antic. Se crede că acest obiect datează din secolul al IV-lea sau al III-lea î.Hr.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata