„Bătălia” de la Ruginoasa, câştigată de…forţele de ordine

0

Bătălia mascaţilor de la Ruginoasa, între Deleni şi Văleni, care a avut loc în ultima zi din 2012, a fost câştigată de…poliţiştii şi jandarmii care au reuşit să oprească „lupta cu ciomegele”, eveniment care de câteva sute de ani se desfăşoară în dimineaţa ultimei zile din an.

Aproximativ 1.500 de persoane, localnici şi turişti, au venit de la primele ore ale dimineţii la Ruginoasa pentru a vedea Malanca sau tradiţionala bătaie cu bâte a mascaţilor din localitate. Spre surpriza tuturor, centrul satului, locul unde trebuia să se desfăşoare confruntarea dintre Deleni şi Văleni a fost ocupat, încă din cursul nopţii, de aproximativ 300 de poliţişti şi jandarmi de la Gruparea Mobilă Bacău. Din acest motiv, mascaţii, fie Deleni sau Văleni, s-au adunat în vatra (centrul -n.r) satului abia la ora 8,30.

Primii care au renunţat şi au plecat au fost Vălenii, astfel că Delenii au fost desemnaţi câştigătorii luptei din Ruginoasa.

‘Au existat grupuri de colindători cu măşti dar care nu s-au manifestat violent. Am discutat cu ei să nu folosească acele ciomege pentru că sunt arme albe şi intrăm în sfera ilegală. Până la această oră nu avem niciun eveniment. Cele două grupuri s-au constituit dar nu s-au mai confruntat’, a declarat maiorul Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile Bacău.

Anul trecut, în timpul luptei duse sub atenta supravegherea poliţiştilor şi jandarmilor, au căzut „victime” mai multe persoane. Din cauza rănilor grave suferite la nivelul capului, un băiat de 17 a rămas paralizat după ce a fost dus în stare de inconştienţă cu ambulanţa la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. În timpul încăierării, acestuia i-a fost scoasă masca de pe cap şi a fost lovit de adversari cu bâtele.

Învingători, Delenii au mers la primărie pentru a-l colinda pe primul gospodar al comunei Ruginoasa, acesta fiind unul dintre privilegiile obţinute odată cu câştigarea bătăliei de la sfârşit de an. Un alt privilegiu pe care Delenii îl vor avea în 2013 va fi cel de a organiza festivităţi şi, totodată, de a avea întâietate la cucerirea inimilor fetelor nemăritate.

”Malanca” s-a practicat şi se practică, potrivit tradiţiei de aproape 500 de ani, şi în alte localităţi ale comunei, în satele Rediu şi Bugeoaia, unde combatanţii sunt însă mai echilibraţi.

De peste o jumătate de secol, pregătirile mascaţilor, de fapt tineri flăcăi numai buni de însurătoare, fie că sunt Deleni, fie că sunt Văleni, încep cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, când fiecare tabără îşi stabileşte propriile strategii de luptă. În dimineaţa ultimei zile din an, încă de dinainte de a se lumina de ziuă, tinerii se adună, îşi pun măşti hidoase, se înarmează cu ciomege, îşi dispută supremaţia în sat, sub privirile a mii de spectatori din toate colţurile ţării, care încurajează lupta. Se bate Dealul cu Valea. După bătălie învingătorii sărbătoresc bătând cu măciucile în pământ, gonindu-i pe învinşi, îşi schimbă măştile hâde cu frumoase comanacuri şi petrec în mijlocul satului alături de ”urşi”, ”capre”, ”cerbi”, ”păuni”, ”ţigani”, ”mirese” sau ”irozi”.

Bătrânii satului nu îşi mai amintesc de unde a izvorât obiceiul Malanca, dar ştiu că bunicii lor le povesteau că şi atunci când erau ei tineri era tot aşa: că această bătălie reprezintă nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Deal şi cei din Vale, ci confruntarea dintre relele vechiului an şi bunăstarea pe care cu toţii se aşteaptă să o obţină în anul ce stă să sosească.

Un astfel de ritual, spun specialiştii, este foarte vechi. El exista în urmă cu 2.500 de ani şi era dedicat zeului get al războiului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.