Bulgaria a emis un mandat de arestare pentru un complice al atacatorului de la Burgas

0

Autorităţile bulgare au reuşit să identifice un complice al atacatorului responsabil pentru atentatul antiisraelian de la 18 iulie 2012 din staţiunea Burgas, a anunţat joi Staniela Karadjova, şef al serviciului de investigaţii din oraş.

A fost emis un mandat de arestare pentru persoana respectivă, care nu este cetăţean bulgar, ci provine din altă ţară, pe teritoriul căreia însă nu a fost observat în ultimii şase ani, a spus Karadjova, într-un interviu publicat joi de cotidianul sofiot 24 Ceasa.

Ea a refuzat însă să dezvăluie numele şi naţionalitatea persoanei respective. Până în acest moment au fost stabilite trei persoane legate de atentat, niciuna dintre ele nu este de cetăţenie bulgară, iar acum se mai investighează dacă încă un individ, al patrulea, ar fi avut vreo implicare, a afirmat Karadjova.

Potrivit anchetei, teroristul care şi-a pierdut viaţa în explozie a folosit în Bulgaria numele fals Jacques Philippe Martin, în timp ce complice lui s-a prezentat drept Ralf William Ricco. Cei trei bărbaţi nu au fost observaţi niciodată împreună şi nu este cunoscut modul prin care au comunicat între ei, anchetatorii nu au găsit decât indicii indirecte privind legătura dintre ei.

Având în vedere ultimele informaţii, autorităţile sunt de părere că atacatorul nu intenţionase să se sinucidă, ci încerca să pună rucsacul cu dispozitivul explozibil în portbagajul autocarului. Experţii cred că este posibil ca dispozitivul să fi explodat mai devreme decât intenţiona teroristul, ori dintr-o greşeală tehnică, ori pentru că a fost activat de la distanţă de un alt membru al grupului terorist.

La 18 iulie 2012 o explozie s-a produs într-un autocar cu turişti israelieni în parcarea aeroportului internaţional din staţiunea Burgas, pe malul Mării Negre. În afara atacatorului, atentatul s-a soldat cu şase morţi – cinci turişti israelieni şi un şofer bulgar – şi circa 30 de răniţi.

La câteva ore după atentat, Israelul a acuzat Iranul că a comandat acest atentat şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah că a fost cea care l-a pus în practică. Atât Iranul, cât şi Hezbollah au negat orice acuzaţie. În ceea ce le priveşte, autorităţile bulgare continuă să manifeste o prudenţă extremă, refuzând să arate cu degetul spre Iran sau Hezbollah. Potrivit autorităţilor de la Sofia, încă nu sunt suficiente probe care să le permită să anunţe cine se află în spatele atentatului.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.