Comisia Europeană lansează Anul european al cetăţenilor

0

Odată cu trecerea în anul 2013, Comisia Europeană (CE) lansează Anul european al cetăţenilor, care coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993 prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei europene, informează un comunicat al CE dat publicităţii marţi la Bruxelles.

La 10 ianuarie 2013, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi vicepreşedintele Viviane Reding se vor alatura şefului guvernului irlandez, Enda Kenny, şi ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul european al cetăţenilor în Sala Rotundă a primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene (UE). La dezbatere vor mai lua parte viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, şi o serie de deputaţi europeni din regiune.

‘Avem nevoie de implicarea directă a cetăţenilor pentru a construi o Uniune mai puternică şi cu un caracter politic mai pronunţat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul european al cetăţenilor – un an dedicat dumneavoastră şi drepturilor dumneavoastră în calitate de cetăţeni ai UE,’ a afirmat vicepreşedintele Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

‘Cetăţenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetăţeni. CE doreşte să-i ajute pe oameni sa înţeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi şi vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetăţenii europeni trebuie să fie în măsură să îşi exprime preocupările şi să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicam cu toţii activ în definirea viitorului nostru comun’, a adăugat ea.

Pentru a marca Anul european al cetăţenilor – 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferinţe şi seminare, atât la nivelul Uniunii, cât şi la nivel naţional, regional sau local.

CE va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct şi ‘Europa ta’, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetăţenilor UE, şi va consolida rolul şi vizibilitatea instrumentelor de soluţionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetăţenilor Uniunii sa-şi exercite din plin drepturile şi să şi le apere mai eficient, mai informează comunicatul citat.

De-a lungul anului 2013, vicepreşedintele Reding şi alţi comisari ai UE îşi vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan naţional şi local pentru a organiza dezbateri cu cetăţeni europeni din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere şi a răspunde la întrebările lor. Viviane Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), la Graz (Austria) şi la Berlin (Germania), iar comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă Laszlo Andor a ţinut o dezbatere la Napoli (Italia). Potrivit CE, multe alte dezbateri similare vor fi organizate în 2013 în diferite oraşe europene.

Pentru a pregăti terenul pentru Anul european, CE a organizat, în perioada 9 mai-9 septembrie 2012, o amplă consultare publică în cadrul căreia cetăţenii au fost întrebaţi despre problemele cu care s-au confruntat în exercitarea drepturilor lor de cetăţeni ai UE. Respondenţii au indicat că sunt foarte ataşaţi de drepturile lor de cetăţeni ai UE, în special de dreptul la libera circulaţie şi de drepturile politice.

Ei au precizat că şi-ar dori crearea unui adevărat spaţiu european în care să poată să locuiască, să lucreze, să se deplaseze, să studieze şi să facă cumpărături fără să se confrunte cu formalităţi administrative dificile sau cu acte de discriminare. De asemenea, respondenţii au precizat că mai sunt de parcurs unele etape până la acest stadiu. Ei au atras atenţia asupra diverselor probleme existente, în special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care CE ar urma să le abordeze în următorul raport privind cetăţenia, prevăzut să fie publicat în cursul anului 2013.

Datorită cetăţeniei UE toţi resortisanţii celor 27 de state membre beneficiază, în calitatea lor de cetăţeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene în ţara din UE în care locuiesc, dreptul la protecţie consulară în străinătate în aceleaşi condiţii ca şi cele aplicate resortisanţilor ţării în cauză, precum şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European, de a înainta o plângere Ombudsmanului european sau de a lua parte, începând din 2012, la o iniţiativă cetăţenească europeană.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.