EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013, consideră Stiglitz

0

Europa reprezintă principalul risc pentru economia mondială în 2013, a apreciat laureatul Premiului Nobel pentru Economie americanul Joseph Stiglitz, într-un articol publicat în ediţia de miercuri a cotidianului Handelsblatt, preluat de France Presse.

‘Riscul real pentru economia mondială se află în Europa’, a apreciat Stiglitz, referindu-se mai ales la dificultăţile economice din Spania şi din Grecia. Aceste ţări ‘se află într-o criză din care nu se întrevăd semne că ar putea să iasă’, a explicat el.

În ceea ce priveşte ieşirea din agitaţia prezentă în zona euro de mai multe luni, economistul american a respins principiul pactului bugetar, ce ‘nu este o soluţie’, şi a opinat că achiziţionarea de obligaţiuni de stat de către Banca Centrală Europeană /BCE/ nu poate fi decât un ‘medicament temporar’.

‘Dacă BCE va face din continuarea politicilor de austeritate o condiţie pentru finanţările sale, aceasta va avea drept singură consecinţă agravarea stării bolii’, a subliniat Stiglitz. Până acum, responsabilii politici europeni nu au reuşit să se pună de acord asupra implementării unui adevărat pact de creştere pentru ţările aflate la periferia zonei euro, a continuat el. În fine, profesorul de la Columbia University nu a exclus noi turbulenţe în zona euro în anul ce tocmai a început.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.