Preşedintele Comisiei de cultură din Senat: Sergiu Nicolaescu a avut o premoniţie la discursul de adio din Parlament

0

Moartea marelui regizor Sergiu Nicolaescu reprezintă o pierdere imensă pentru cinematografia românească, pentru cultura română şi pentru Partidul Social Democrat, a declarat joi, 3 ianuarie, preşedintele Comisiei de cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Senat, social-democratul Georgică Severin.

În opinia acestuia, la discursul de adio susţinut la tribuna Senatului, Sergiu Nicolaescu a avut o premoniţie tristă atunci când a afirmat că mai are puţin de trăit, premoniţie pe care cei prezenţi au pus-o pe seama vârstei acestuia şi a momentului retragerii din Parlament.

„Vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu m-a luat prin suprindere, mai ales că era vorba de o suferinţă relativ minoră. Este foarte trist ce s-a întâmplat, mai ales în contextul premoniţiei pe care acesta a avut-o în ultimul său discurs, în care a spus că mai are puţin de trăit. Mulţi au luat-o ca pe o formă de a sublinia vârsta şi de a marca momentul retragerii din Senat, dar evenimentele ulterioare au demonstrat că a fost o premoniţie foarte tristă”, a afirmat senatorul PSD.

El a subliniat că l-a cunoscut pe regizorul Sergiu Nicolaescu în calitate de om politic.

„Şi pot spune că în cei patru ani în care am colaborat în Comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a fost permanent preocupat de problemele culturii române, în special cele ale cinematografiei. Vârsta n-a fost un impediment şi a demonstrat cum cineva se poate implica într-adevăr în astfel de activităţi”, a arătat Georgică Severin.

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat a evocat apoi activitatea cinematografică a regretatului regizor, subliniind că face parte dintre admiratorii lui Sergiu Nicolaescu.

„Am copilărit cu filmele lui Sergiu Nicolaescu. Domnia sa a marcat copilăria şi tinereţea multor români”, a spus acesta, amintind de mari pelicule regizorale precum „Dacii”, „Mihai Viteazul” „Pistruiatul”, „Cu mâinile curate”, „Chemarea aurului”, ‘Nemuritorii’, ‘Un comisar acuză’, ‘Accident’, ‘Osânda’, ‘Nea Mărin Miliardar’, ‘Revanşa’.

La începutul lunii decembrie, Sergiu Nicolaescu, care în legislatura 2008-2012 a fost senator PSD, le mulţumea colegilor în ultima şedinţă de plen a Camerei superioare a Parlamentului pentru anii petrecuţi împreună, anunţând că nu a mai dorit să candideze la alegerile din 9 decembrie pentru că a vrut ca anii „puţini de trăit” care i-au mai rămas să îi termine în profesia sa.

„Stimaţi colegi şi colege, vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, pe care dumneavoastră mi i-aţi dăruit. (…) Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea. Pentru acest lucru nu am participat la alegeri şi vreau astăzi să vă spun un sincer ‘La revedere’ şi să vă spun în acelaşi timp ‘La mulţi ani’ şi ‘Sărbători fericite!'”, a transmis Nicolaescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.