Rusia a atins un nou record la producţia petrolieră în 2012

Producţia petrolieră a Rusiei a atins în 2012 cel mai înalt nivel al său de la destrămarea fostei URSS, au anunţat miercuri autorităţile ruse, în timp ce producţia de gaze naturale a înregistrat o scădere puternică din cauza stagnării vânzărilor în Europa, a relatat miercuri canalul internaţional de televiziune France 24.

Ministerul rus al Energiei a indicat că producţia de petrol şi gaz condensat a crescut cu 1,3 % în 2012, ajungând la 518 milioane de tone, respectiv 10,4 % barili pe zi, un nivel istoric pentru Rusia postsovietică.Anul trecut, Rusia atinsese deja un record, respectiv de 10,28 milioane de barili pe zi.

Această creştere a producţiei consacră Rusia ca prim producător de petrol din lume, detronând Arabia Saudită.

Grupul public Rosneft, care reprezintă 22,8 % din piaţa rusă de petrol, ar urma în acest an să ajungă la peste 40 %, graţie achiziţionării TNK-BP în octombrie 2012.

În schimb, producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 2,3 %, ajungând la 655 miliarde de metri cubi, ca urmare a prăbuşirii vânzărilor sale în Europa.

Producţia gigantului rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a ajuns la 478,8 miliarde de metri cubi în 2012, faţă de 513,1 miliarde de metri cubi în 2011.

Confruntat cu o scădere a cererii din partea majorităţii clienţilor săi europeni, afectaţi de criza economică, Gazprom resimte şi efectele deciziei Uniunii Europene de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze în scopul de a depinde mai puţin de Rusia, de unde provine 30 % din gazul său.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.