Sergiu Nicolaescu: „Filmul a fost existenţa mea”

Regizorul, scenaristul, actorul şi producătorul Sergiu-Florin Nicolaescu s-a remarcat de-a lungul carierei sale de peste 40 de ani prin mai bine de 50 de filme.

Începuturile carierei sale regizorale sunt marcate de o serie de scurtmetraje – „Scoicile nu au vorbit niciodată”, „Memoria Trandafirului”, o metaforă de 7 minute (1962) -, foarte curând ajungând să abordeze, ca profesionist, lungmetrajul.

Debutul în lungmetraj cu ‘Dacii’ (în coproducţie cu Franco-London-Film, 1966), în care este şi interpret, se dovedeşte a fi un mare succes românesc, ajungând să fie difuzat şi în străinătate.

În anii ’70, demonstrează o reală voinţă de a-şi însuşi tehnici narative şi de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le aplică filmelor sale de acţiune şi suspans.

Filmografia sa impresionantă cuprinde filme la care, în afară de regizor sau coregizor, este în egală măsură actor sau scenarist cu certe calităţi. După numărul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtonă, situându-se, în acelaşi timp, la nivelul celor mai activi cineaşti în plan internaţional.

Citeste si:  Trenuri suplimentare spre/dinspre Iaşi, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva

De-a lungul carierei a abordat o largă arie tematică şi de gen (inclusiv filmul de actualitate, serialul de televiziune, comedia, drama psihologică, filmul biografic), însă certa sa vocaţie se dovedeşte a fi superproducţia de inspiraţie istorică şi filmul de acţiune.

Selectiv, din filmografia sa cităm: ‘Dacii’ (1967), ‘Mihai Viteazul’ (1970), ‘Cu mâinile curate’ (1972), ‘Chemarea aurului’ (1973), ‘Nemuritorii’ (1974), ‘Un comisar acuză’ (1974), ‘Accident’ (1976), ‘Osânda’ (1976), ‘Pentru patrie’ (1978), ‘Nea Mărin Miliardar’ (1979), ‘Revanşa’ (1978), ‘Ultima noapte de dragoste’ (1979), ‘Capcana mercenarilor’ (1981), ‘Wilhelm Cuceritorul’ (serial TV, 1981), ‘Ringul’ (1983), ‘Ciuleandra’ (1984), ‘Noi, cei din linia întâi’ (1985), ‘Francois Villon – poetul vagabond’ (1987), ‘Mircea’ (1988), ‘Coroana de foc’ (1990), ‘Oglinda – Începutul adevărului’ (1993), ‘Punctul zero’ (1995), ‘Triunghiul morţii’ (1999), ‘Orient Expres’ (2004), ’15’ (2005), ‘Supravieţuitorul’ (2008), ‘Carol I’ (2009), ‘Poker’ (2010, cea de-a doua comedie din cariera sa regizorală, după ‘Nea Mărin Miliardar’), ‘Ultimul corupt din România’ (2012).

Citeste si:  Cum folosesc brandurile psihologia culorilor pentru a te manipula

Filmul care l-a consacrat, la începuturile carierei, este ‘Mihai Viteazul’ (1970), avându-l în rolul principal pe Amza Pellea. Alte nume ale cinematografiei româneşti care au participat la realizarea acestui film au fost Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Olga Tudorache şi Ion Besoiu.

Bugetul filmului la aceea vreme a fost echivalentul a 500.000 de dolari în zilele noastre. Realizarea peliculei a durat un an iar filmările propriu-zise au durat şase luni. Sergiu Nicolaescu a primit un sprijin consistent din partea armatei, o divizie întreagă fiind pusă la dispoziţia sa pe întreaga perioadă a filmărilor.

Filmul ar fi trebuit să fie o coproducţie româno-americană, cu o distribuţie internaţională de excepţie (Elizabeth Taylor, Richard Burton, Orson Welles, Charlton Heston), însă Nicolae Ceauşescu a insistat ca în această producţie să joace numai actori români. În ianuarie 2010, ‘Mihai Viteazul’ ocupa a treia poziţie într-un clasament realizat de site-ul american de specialitate IMDb (Internet Movie Data base) la categoria ‘Filme istorice’. Producţia devine astfel cel mai vizionat film românesc în întreaga lume.

Citeste si:  Cristian Mungiu, în fruntea unei delegaţii care va apăra excepţia culturală europeană într-o întâlnire cu Barroso

Filmul ‘Cu mâinile curate’ (1972) marchează începutul uneia dintre cele mai îndrăgite serii de acţiune din cinematografia românească – seria Comisarului -, îmbinând genul poliţist cu intriga de tip politic.

‘Nemuritorii’ (1974) plasează acţiunea la zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul şi are în prim-plan peripeţiile unui grup de ostaşi devotaţi domnitorului, care încearcă să se întoarcă acasă aducând cu ei o ladă, împreună cu steagul celor trei ţări unite (Moldova, Ţara Românească şi Transilvania). Coloana sonoră este semnată de trupa Phoenix.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata