Stănchescu: Patriarhul Daniel susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi

0

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, susţine iniţiativa repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, afirmă scriitorul Laurian Stănchescu, într-un comunicat transmis, sâmbătă.

Potrivit documentului, patriarhul Daniel apreciază eforturile pe care scriitorul le depune pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Brâncuşi din Franţa şi reînhumarea acestora în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj şi îşi exprimă speranţa că „demersurile autorităţilor statului român vor fi încununate de succes pentru împlinirea dorinţei testamentare a sculptorului şi bucuria poporului român iubitor de artă”.

„Ieri am primit acest document important de la Patriarhia Română prin care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel binecuvântează şi susţine repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi”, afirmă Stănchescu, caracterizând mesajul întâistătătorului BOR drept „un document extrem de important, un semnal dat de Biserica Română pentru poporul pe care-l păstoreşte, cât şi pentru clasa politică românească”.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Constantin Stoica, afirmând că s-a ocupat personal de acest subiect, patriarhul fiind chiar autorul unei lucrări dedicate marelui artist, „Brâncuşi, sculptor creştin ortodox”, un omagiu pios adus memoriei celebrului sculptor român, de mult timp intrat în lumina marilor artişti ai umanităţii şi un apel la o cunoaştere mai amplă şi mai profundă a semnificaţiilor spirituale cuprinse în opera artistică a acestui fiu credincios şi înţelept al BOR.

La începutul acestei luni, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Târgu-Jiu, cu scriitorul Laurian Stănchescu, cel care de mai mulţi ani a întreprins numeroase demersuri pentru a aduce rămăşiţele osemintele lui Brâncuşi în Gorj şi i-a promis acestuia că Guvernul va acorda sprijin total demersului său.

Primul ministru a declarat că Guvernul va angaja avocaţi din Paris pentru susţinerea demersului.

„Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru ca toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, şeful Executivului a mai promis că împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor fi luate măsuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobiţa.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.