Un Colind românesc a ajuns hit în Asia

0

Spre delectare şi uimire chiar, vă trimit frumosul colind românesc cântat  la Naşterea Domnului, „La Viflaim colo-n jos”, în trei versiuni:

1. Versiunea Madrigal:

2. Versiunea mai nouă cu  Cleopatra Stratan:

3. Şi… o versiune indiană:

Indienii au folosit melodia într-un film faimos.

Melodia „Teri Meri” a fost un imens succes comercial devenind cântecul situat pe prima poziţie în topul Asiei, timp de 19 săptămâni.  Problema este că nimeni nu recunoaşte că melodia a fost preluată din tradiţia românească (fără nici o modificare în linia melodică), ba chiar „compozitorul” indian susţine că este în stilul lor autentic.

Încă o dovadă că Iisus nu este doar al Creştinilor, primind diferite denumiri (Isis, Agni-Miel etc), în diverse ipostaze de zeu în religiile multor popoare, în special asiatice şi orientale (India, Japonia etc). Colindele noastre ne spun că s-a născut chiar în România. Şi dacă un Colind de-al nostru a intrat în circuitul mondial de valori, chiar şi numai partea melodică, în forma sa nealterată, e minunat, e un semn bun şi chiar arată bine.

Dacă în urmă cu câteva decenii, o tânără indiancă (Amita Bose), care şi-a luat doctoratul în România cu teza „Eminescu şi India”, constata că în nici o limbă nu a răsunat mai frumos Imnul Creaţiei (din Rig Veda) ca în limba lui Eminescu, acum putem constata şi noi că la nici un popor n-ar fi răsunat atât de frumos melodia Colindului nostru, redată atât de fidel de indieni.

Audiţie plăcută!

Pr. Mihai Oancea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.