Vatican: Au fost suspendate plăţile cu carduri bancare

0

Toate plăţile electronice cu carduri bancare au fost suspendate pe teritoriul Vaticanului începând din 1 ianuarie, în absenţa unei autorizaţii oficiale a Băncii Italiei, informează joi presa italiană, preluată de AFP.

Astfel, la celebrele muzee ale Vaticanului, vizitate în 2011 de 5 milioane de turişti care au plătit 91,3 milioane de euro, se poate plăti doar cu bani lichizi, scrie cotidianul La Repubblica.

Banca Italiei a cerut Deutsche Bank Italia, care gestionează pe teritoriul Vaticanului reţeaua de aparate pentru plăţi electronice, să dezactiveze toate terminalele pentru că nu există autorizaţiile necesare pentru acest tip de operaţiuni.

Potrivit surselor din Banca Italiei, citate de presă, pentru că Vaticanul nu a îndeplinit încă normele internaţionale de luptă împotriva recirculării banilor, terminalele de pe teritoriul său nu pot fi administrate de o bancă de drept italian, cum este cazul Deutsche Bank Italia.

Prin urmare, muzeele Vaticanului şi faimoasa Capelă Sixtină, dar şi farmacia de la Vatican, biroul de filatelie şi cele câteva magazine de pe teritoriul Sfântului Scaun nu mai acceptă decât bani lichizi sau cecuri, precum şi singura carte de credit a băncii de la Vatican, IOR.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a asigurat că s-a luat legătura cu alţi prestatori de servicii şi că ‘întreruperea utilizării cardurilor bancare ar urma să fie de scurtă durată’, conform Corriere della Sera.

În timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, Vaticanul a început un proces de transparentizare a finanţelor sale, îndeosebi ale băncii, Institutul pentru operaţiuni religioase (IOR), care au fost în trecut supuse unor grave infiltrări cu caracter infracţional. Sfântul Scaun a decis vara trecută să angajeze un expert de renume internaţional în domeniul luptei împotriva spălării de bani, elveţianul Rene Brulhart, care a fost timp de opt ani directorul Financial Intelligence Unit (FIU) din Liechtenstein.

În luna iulie a anului trecut, într-un raport al Moneyval, grupul de experţi al Consiliului Europei cu competenţe în domeniul recirculării banilor, se apreciase că autorităţile de la Vatican au făcut ‘paşi mari într-o perioadă foarte scurtă’, dar că multe lucruri rămân încă de făcut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.