EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Cât de utile sunt în realitate tabletele?

0

Când vine vorba de tablete, majoritatea profesioniştilor în domeniul IT împărtăşesc o opiniei comună: acestea nu sunt nici utile, nici practice. Pe de o parte, ele nu pot concura cu niciun laptop: nu au o tastatură corespunzătoare, nu au suficientă memorie şi nu dispun de aplicaţii profesionale; pe de altă parte, ca telefoane, tabletele sunt deosebit de incomod de folosit.

Monica Dobrescu

Din fericire pentru Apple şi restul producătorilor de tablete, publicul are altă părere. Conform datelor oferite de către IDC – firmă de cercetări de piaţă din Massachusetts – în 2012, s-au vândut la nivel global 122 milioane de tablete; şi potrivit estimărilor aceleiaşi firme, cifra va creşte la 172 milioane tablete în 2013.

În acelaşi timp, cota de piaţă a firmei Apple – în prezent de aproximativ 54% din piaţa mondială – continuă să scadă, pe măsură ce tabletele dotate cu Android câştigă tot mai mult teren, iar cei de la Microsoft pătrund, la rândul lor, pe piaţă. Potrivit estimărilor, în 2013, tabletele cu sistem de operare Android – ce deţin o cotă globală de piaţă de 43% în 2012 – vor detrona celebrele ipad-uri ale gigantului Apple.

Nu doar profesioniştii din IT sunt dezamăgiţi de utilitatea tabletelor PC. Jurnaliştii – o altă breaslă dependentă de laptop-uri – s-au bucurat de apariţia noilor device-uri pe piaţă şi s-au grăbit sa le achiziţioneze.

Însă entuziasmul le-a fost spulberat curând: tabletele cu diagonala de 7 inch sunt uşor de manevrat şi de transportat, dar nu pot fi folosite cu uşurinţă pe post de laptop-uri pentru tehnoredactare. Pe de altă parte, cele cu diagonala de aproximativ 10 inch au deja o dimensiune prea mare pentru a fi purtate intr-un buzunar, de exemplu; în plus, ele nu au toate funcţiile pe care le au netbook-urile, la aceleaşi dimensiuni; în aceste condiţii, este mai eficient să achiziţionezi un netbook, mai ales că preţul acestora din urmă este mai redus.

IPad-ul lansat de Apple de exemplu, are o diagonală de 9,7 inch (24,6 cm) şi chiar dacă e mai uşor şi mai ieftin decât un MacBookAir, e totuşi prea mare pentru a încăpea într-o husă şi necesită o geantă de umăr pentru a fi transportat cu uşurinţă şi a evita deteriorarea.

Aşa încât manevrarea sa este similară cu cea a unui laptop – dar fără avantajele acestuia din urmă, cum ar fi tastatura mai bună, procesor mai rapid şi capacitate mai mare de stocare a datelor.

În aceste condiţii, pasionaţii de gadget-uri şi utilizatorii mobili au fost extrem de încântaţi de lansarea noului iPad Mini, cu diagonala de 7,9 inch. Această diagonală îi permite o tastatură de dimensiuni reduse, dar uşor de utilizat, ceea ce îl face ideal pentru jurnalişti şi utilizatorii mobili.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.