Depardieu este bucuros că a primit cetăţenia rusă; guvernul francez nu comentează

0

Celebrul actor francez Gerard Depardieu a afirmat că este bucuros că a primit cetăţenia rusă, adăugând că îi place Rusia şi că promite să studieze limba rusă, relatează vineri agenţia RIA Novosti.

”Da, am făcut cerere pentru un paşaport şi sunt bucuros că cererea mea a fost onorată”, a declarat Depardieu într-o scrisoare către jurnaliştii ruşi, postată pe site-ul Canalului 1 al Televiziunii federale ruse.

Biroul de presă al Kremlinului a anunţat joi că preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret de acordare a cetăţeniei ruse lui Gerard Depardieu.

Actorul a anunţat recent că renunţă la cetăţenia sa franceză şi că se stabileşte în localitatea belgiană Nechin, de la graniţa cu Franţa. Decizia sa de a se stabili în Belgia a intervenit înainte de intenţia guvernului socialist francez de a introduce un impozit de 75% pe venitul anual mai mare de 1 milion de euro. Comparativ, în Rusia impozitul este 13%.

”Ador ţara voastră, Rusia, poporul vostru, istoria voastră, scriitorii voştri… Ador cultura voastră, modul vostru de gândire”, a declarat Depardieu în scrisoarea sa către jurnaliştii ruşi.

Actorul afirmă că, dacă ar fi să trăiască în Rusia, i-ar plăcea să locuiască mai degrabă într-un mic sat decât într-un mare oraş precum Moscova. El l-a lăudat, de asemenea, pe Putin.

Gerard Depardieu /64 de ani/, care a jucat în peste 170 de filme şi a câştigat numeroase premii, a fost şi cap de afiş ca urmare a unor numeroase episoade stânjenitoare provocate mai ales de patima sa pentru băutură.

În 2011, Depardieu a interpretat, într-o coproducţie ruso-franceză, rolul lui Grigori Rasputin, un controversat mistic adus de ţarul Nicolae al II-lea pentru a-l vindeca pe singurul său fiu.

Actorul francez, mai relatează agenţia, nu este străin de Rusia. La începutul acestui an, Depardieu a vizitat republica nord-caucaziană Cecenia, unde a participat la manifestările consacrate împlinirii a 194 de ani de existenţă a capitalei Groznâi, alături de liderul cecen Ramzan Kadârov. Acesta l-a invitat pe actor să locuiască în Cecenia. Joi, Kadârov a salutat decizia lui Putin într-o postare pe Twitter şi şi-a reiterat invitaţia către Depardieu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a salutat şi el decizia lui Vladimir Putin, estimând că ea ar putea atrage în Rusia mai mulţi străini bogaţi. ”Occidentul ştie puţin despre sistemul nostru de impozitare. Când ei vor afla mai multe, atunci ar trebui să ne aşteptăm la o migraţie în masă în Rusia a europenilor bogaţi”, a declarat Rogozin pe Twitter.

Referitor la decizia lui Putin, şeful Comisiei pentru naturalizări a Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul Belgiei, Georges Dallemagne, a afirmat că, dacă Gerard Depardieu acceptă paşaportul rusesc, el poate primi încă şi permis de rezidenţă în Belgia.

”Ca rus, el /Depardieu/ ar putea, desigur, să rămână în Belgia, dar ar avea nevoie probabil de vizele necesare, dar poate sta aici /în Belgia/ pentru o perioadă scurtă”, a declarat joi Dallemagne pentru agenţia Reuters, citată de RIA Novosti. ”El ar trebui să solicite un permis de rezidenţă pentru sejururi mai lungi, dar, ca cetăţean rus, ar trebui să poată obţine aceasta. Depinde de mai mulţi factori”, a adăugat el.

Gerard Depardieu nu a cerut încă cetăţenia belgiană.

Potrivit presei franceze, citată de RIA Novosti, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez Hajat Vallaud-Belkacem s-a abţinut să facă vreun comentariu referitor la acordarea cetăţeniei ruse actorului Gerard Depardieu.

”Este vorba de o prerogativă exclusivă a şefului statului rus. Aceasta n-atrage nici un comentariu din partea mea. Este o alegere a şefului statului rus”, a declarat jurnaliştilor dna Vallaud-Belkacem.

RIA Novosti aminteşte că, pe 16 decembrie 2012, Depardieu a publicat o scrisoare deschisă adresată premierului francez, Jean-Marc Ayrault, în care îi aduce la cunoştinţă intenţia sa de a renunţa la paşaportul francez. Plecarea actorului din ţara sa natală este legată de intenţia preşedintelui socialist Francois Hollande de a introduce un impozit de 75% pe veniturile mai mari de un milion de euro.

Trei zile mai târziu, presa franceză relata că actorul are în vedere posibilitatea de a se instala în Rusia, Belgia sau Muntenegru.

Preşedintele Putin a declarat pe 20 decembrie că este gata să-i acorde paşaport rusesc lui Depardieu dacă actorul va cere acest lucru.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.