ICR inaugurează din 14 ianuarie mai multe filiale în provinciile istorice ale ţării

0

Institutul Cultural Român (ICR) anunţă într-un comunicat transmis joi AGRPRES că începând cu data de 14 ianuarie va inaugura o serie de filiale în provinciile istorice ale ţării.

Filiala Moldova, cu sediul la Iaşi (director: Cassian Maria Spiridon; director adjunct: Marius Chelaru), va fi inaugurată în ziua de 14 ianuarie, Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurată în ziua de 17 ianuarie, iar Filiala Banat-Crişana, cu sediul la Arad (director: Gheorghe Schwartz; director adjunct: Lucian Alexiu), va fi inaugurată în ziua de 24 ianuarie.

De asemenea, Filiala Oltenia – Gorj, cu sediul la Târgu-Jiu (director: Ion Deaconescu; director adjunct: Marilena Pârvulescu), va fi inaugurată în ziua de 25 ianuarie, Filiala Maramureş, cu sediul la Baia Mare (director: Florica Bud), va fi inaugurată în ziua de 14 februarie, Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca (director: Irina Petraş, director adjunct: Pompei Cocean), va fi inaugurată în ziua de 15 februarie şi Filiala Oltenia – Dolj, cu sediul la Craiova (director: Gabriel Coşoveanu; director adjunct: Marcel Voinea), va fi inaugurată în ziua de 22 februarie.

ICR mulţumeşte autorităţilor locale – primării şi consilii judeţene – pentru sprijinul acordat şi cooperarea realizată şi invită la participarea la ceremonia inaugurării filialelor sale, conform programării anunţate mai sus.

Prin hotărârea nr. 15.449 din 8 octombrie s-a decis organizarea filialelor ICR în provinciile istorice ale ţării, fiecărei filiale alocându-i-se două posturi în structura de posturi deja aprobată a ICR.

Fiecare filială poate să-şi angajeze personal pe baza resurselor extrabugetare pe care le obţine, care rămân la dispoziţia acesteia.

Înfiinţarea altor filiale este posibilă sub condiţia aprobării de către Comitetul Director al ICR şi a asigurării resurselor de finanţare necesare în 2013 şi îşi elaborează un Program de acţiune în baza Programelor ICR, deja aprobate de Consiliul de Conducere al Institutului şi în baza scopului filialelor prevăzut în hotărârile ICR.

Scopul filialelor este acela de asigura cunoaşterea în centrele culturale respective a programelor şi oportunităţilor asigurate de ICR, de a elabora propuneri de programe care servesc misiunea stabilită de lege pentru ICR şi de a prelua răspunderea implementării unor programe ale Institutului, conform deciziilor pe care le iau împreună cu Comitetul Director.

De asemenea, filialele ICR trebuie să sprijine, cu mijloacele specifice, cultura ce se dezvoltă în provinciile istorice ale ţării, să coopereze cu institutele culturale române amplasate în străinătate în vederea promovării de valori competitive, să coopereze cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, companii în vederea sprijinirii afirmării lor internaţionale.

Nu în ultimul rând, filialele trebuie să asigure obţinerea de resurse financiare în vederea susţinerii programelor culturale de la diferite niveluri ale ICR şi să dezvolte cooperări internaţionale în beneficiul mutual.

Fiecare filială dispune de un sediu şi are acces, pentru activităţile proprii, la săli de conferinţe, concerte, expoziţii, spectacole în localitatea respectivă iar sediul se obţine prin acorduri încheiate de ICR cu reprezentanţii locali din domeniul cultural-administrativ.

Acestea sunt conduse fiecare de un directorat, compus din director şi director adjunct, precum şi din referenţi, care propun un consiliu al filialelor ICR, din care fac parte personalităţi ale lumii culturale, economice, financiare de la faţa locului.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.