În luna ianuarie, visează!

0

Având în vedere faptul că ne-am luat la revedere de la 2012, gândurile noastre se îndreaptă înspre stabilirea unor obiective importante pentru noul an, de genul “voi slăbi, voi bea mai puţin alcool, voi renunţa la zahăr, îmi voi achita toate datoriile”.

Toate acestea sunt nişte obiective demne de urmat, dar de ce adoptăm întotdeauna rezoluţii care se bazează pe ideea rezolvării tuturor lucrurilor pe care le facem  în mod “greşit”?

Atunci când vine vorba despre stabilirea unor hotărâri pentru Noul An, eu cred că am înţeles lucrurile complet pe dos, povesteşte Whitney Johnson pentru Harvard Business Review.

În loc să începi în luna ianuarie, încercând să “corectezi” toate greşelile, mai bine încerci să conştientizezi care sunt cu adevărat obiectivele tale. Aşadar, nu trebuie să faci altceva decât să visezi.

În timp ce rezoluţiile sunt despre “ar trebui”, visarea se referă la speranţă şi la cine putem deveni. Starea de visare se află în centrul fiinţei noastre: doar atunci când visăm putem să creăm ceva cu adevărat nou, ceva care va depăşi obiceiurile şi modurile vechi de a gândi şi de a fi. Cu toţii ştim că un drum greoi duce spre o măsură mai mare a succesului.

Potrivit psihologului Timothy Pychyl, “până când nu avem o perspectivă clară referitoare la cine suntem şi la cine vrem să devenim cu adevărat, nu putem realiza prea multe”.

Cu alte cuvinte, cu cât ştii mai bine cine eşti, cu atât ai mai puţine şanse să amâni. Şi, cu cât visăm mai mult că devenim cine ne dorim să fim, cu atât mai aproape vom fi de îndeplinirea rezoluţiilor noastre.

Dacă ai pus deja pe listă câteva hotărâri, acestea ţi-ar putea furniza câteva indicii referitoare la care sunt visele tale cele mai profunde. În special dacă aceste rezoluţii au fost făcute în timp ce priveai fix în “propria ta oglindă Erised”, “o oglindă” care, aşa cum o descrie J.K.Rowling, autoarea seriei Harry Potter, “îţi arată mai mult sau mai puţin care este cea mai profundă, cea mai disperată dorinţă a inimii tale”.

Eu cred că în fiecare dintre noi există o dorinţă disperată, ceva care poate merităm, dar pe care nu îl/o putem avea. Atunci când analizezi pentru un moment motivaţia care stă în spatele unei rezoluţii, poţi descoperi care este dorinţa aprigă şi intensă care o alimentează.

Şi care este perioada cea mai potrivită pentru a ne explora cele mai profunde dorinţe şi pentru a sădi seminţele dezvoltării noastre personale? Cele mai scurte zile din an. “Umbra este scaunul creativităţii”, a scris Carl Jung.

După câteva săptămâni, poate chiar o lună, de reflectare interioară, rezoluţiile necesare pentru a-ţi transforma visul în realitate vor deveni evidente.

Aşadar, în loc să amâni, sau mai rău, să renunţi la hotărârea ta după doar câteva zile sau săptămâni, anul acesta chiar îţi poţi vedea obiectivele îndeplinite.

Aşadar, stabileşte-ţi rezoluţiile, însă cel mai bine ar fi să începi din februarie. În timpul lunii ianuarie, visează.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.