EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Ruşanu: FMI ar trebui să permită depăşirea ţintei de deficit de 2%

0

Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, consideră că FMI ar trebui să permită României să depăşească ţinta de deficit de 2%, pe baza căreia este elaborat bugetul anului 2013, astfel încât nivelul investiţiilor finanţate de stat să nu fie diminuat.

‘În urmă cu un an de zile, la o întâlnire pe care am avut-o cu misiunea FMI, la acea dată eram partid de opoziţie şi la vremea respectivă am solicitat o creştere a ţintei de deficit bugetar, pentru a putea asigura o creştere economică. La vremea respectivă, şeful misiunii FMI era Jeffrey Franks, iar acesta a acceptat cumva această doleanţă a noastră, pe principiul însă ca sumele aferente finanţării marilor proiecte, în special proiectele de infrastructură, de exemplu podul peste Dunăre, discutam la vremea respectivă, un nou pod peste Dunăre în zona Măcin-Galaţi sau lucrări la sistemul de irigaţii Siret-Dunăre-Bărăgan, finanţarea lucrărilor la o nouă linie de metrou în Bucureşti, finanţarea lucrărilor la autostradă, toate aceste lucrări de infrastructură, finanţarea lor să poată să depăşească ţinta de deficit bugetar asumată prin bugetul de stat. Acum sperăm, când va veni noua misiune a FMI, să-şi aducă aminte de această promisiune de principiu şi să putem ca pentru anumite proiecte de infrastructură, prin finanţarea lor să putem depăşi deficitul bugetar de numai 2%, care nu-ţi va permite niciodată să te dezvolţi’, a declarat Ruşanu vineri la RFI.

Potrivit liberalului, bugetul de stat pentru anul în curs ar putea fi marcat şi de obligaţia României de a-şi plăti datoriile faţă de organismele financiare internaţionale.

‘Bugetul de stat pe 2013 va fi marcat şi de constrângerea care va consta în plata datoriilor către organismele financiare internaţionale, în principal Fondul Monetar Internaţional, datorii făcute de Guvernul Boc în perioada 2009-2011 şi care acum au început să ajungă la scadenţă, începând cu acest an. S-a mai plătit o rată, dar foarte mică, în decembrie 2012′, a spus Ruşanu.

Liderul deputaţilor PNL a susţinut că o a treia constrângere care ar putea afecta bugetul pe 2013 vizează reducerea de către băncile comerciale a liniilor de credit pentru agenţii economici la jumătate faţă de anul 2012.

‘România a fost obligată în perioada anilor 1998-2004 de organismele financiare internaţionale, şi nu numai, să-şi privatizeze cele mai importante bănci şi m-aş referi la Banca Comercială, Banca de Dezvoltare, Banca Agricolă, fapt ce a determinat ca astăzi cota de piaţă a băncilor străine în România să fie de peste 90%. În aceste condiţii, refuzul acestor bănci de a-ţi mai finanţa economia reală prin reducerea drastică a liniilor de creditare, motivată întotdeauna de această politică a băncii-mamă, pune în pericol atât stabilitatea economică, cât şi pacea socială în România’, a apreciat liberalul.

În opinia deputatului PNL, reducerile liniilor de creditare vor avea ca urmări creşterea numărului de şomeri şi a unităţilor comerciale care intră în insolvenţă.

‘Guvernul nu se poate implica în mod direct, însă reverberaţiile acestor reduceri fantastice ale liniilor de creditare vor afecta în primul rând Guvernul şi mă refer la creşterea numărului de şomeri, creşterea numărului de societăţi care vor intra în insolvenţă, reducerea contribuţiilor la fondul de pensii, fondul de sănătate şi în final, chiar volumul de colectare a taxelor şi impozitelor. Asta înseamnă această reducere a creditării economiei reale de către bănci. În 2014, probabil că statul se va împrumuta mai puţin, însă chiar şi în aceste condiţii vedem că foarte aleatoriu, ca să nu spun abuziv, băncile comerciale au redus această creditare a economiei româneşti, fapt fără precedent şi acum noi suportăm acele decizii impuse la vremea respectivă de organismele financiare internaţionale şi de UE de a ne privatiza sistemul bancar românesc’, a subliniat Ruşanu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.