EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

Cum să dezvolţi spiritul antreprenorial al copilului tău

Liderii în afaceri şi fondatorii de start-up-uri de mâine sunt copiii de astăzi ai căror părinţi i-au crescut într-un spirit antreprenorial, o abilitate care este din ce în ce mai importantă în condiţiile economice actuale, relatează Nadia Goodman pentru Entrepreneur.com.

Ca părinte, insufli copilului tău spiritul antreprenorial prin încurajarea abilităţilor de care acesta va avea nevoie, cum ar fi capacitatea de a te simţi confortabil atunci când îţi asumi riscuri, rezolvarea problemelor într-un mod eficient şi o atitudine pozitivă faţă de eşec.

Doctorul Andrea Vazzana, profesor asistent de psihiatrie infantilă la Centrul de Studii Infantile din cadrul Universităţii Langone, din New York, spune că “totul are legătură cu modelarea comportamentului copilului”.

 

Iată cinci sfaturi pentru părinţi care să te ajute să încurajezi calităţile antreprenoriale în cazul copilului tău.

 1. Modelul eficient de rezolvare a problemelor

Pentru a-ţi pregăti copilul să identifice idei noi de afaceri în viaţa de zi cu zi, ajută-l să îşi dezvolte capacitatea de rezolvare a problemelor încă de când acesta se află la o vârstă fragedă. Atunci când în viaţa copilului tău vor apărea diferite probleme, gândiţi-vă la soluţii împreună. Ajută-l să identifice în mod corect problema, să se gândească la toate soluţiile posibile, să pună în balanţă avantajele şi dezavantajele şi să aleagă cea mai bună variantă.

“Cu cât părinţii reuşesc să scoată la lumină exact elementele necesare în cadrul acestei sarcini de rezolvare a unei probleme, cu atât copilul lor se va descurca mai bine”, spune Vazzana.

 2. Ajută copilul să înveţe din eşecuri

Ca părinte influenţezi dorinţa copilului tău de a încerca, de a da greş, de a învăţa şi de a încerca din nou, o abilitate esenţială pentru antreprenori. Pentru a face acest lucru, renunţă la critici şi concentrează-te pe oportunitatea de a-ţi ajuta copilul să îşi antreneze această capacitate de a nu renunţa sau de a căuta soluţii pentru data viitoare.

Atunci când oferi sugestii pentru îmbunătăţire, nu uita să adaugi şi câteva cuvinte de laudă. Vazzana spune că această tehnică se numeşte “un sandwich de feedback”. “Copilul nu se simte atât de aspru criticat şi poate prelua un mesaj pozitiv din întreaga situaţie.”

 3. Lasă copilul să ia singur anumite decizii

Capacitatea de a lua decizii cu încredere, pe care o întâlnim la antreprenorii de succes, îşi are rădăcina într-o independenţă timpurie. Atunci când copilul este mic, îi oferi şansa de a alege între spanac şi broccoli sau chiar să îşi aleagă hainele cu care să se îmbrace. Astfel, reuşeşti să îl expui la ceea ce înseamnă capacitatea de a lua o decizie, şi în acelaşi timp, îl ajuţi să se simtă bine pentru că poate face acest lucru”, adaugă Vazzana.

Atunci când copilul este mic, limitează-i alegerile la câteva opţiuni. “Cei mici pot deveni copleşiţi de situaţie dacă au prea multe variante din care să aleagă. Pe măsură ce cresc, slăbeşte hăţurile şi acordă-le posibilitatea să ia decizii mai importante”, explică Vazzana.

 4. Întreţine o atmosferă de încurajare

Antreprenorii îşi asumă riscuri uriaşe, dar capacitatea de a te simţi confortabil cu acel sentiment de incertitudine nu se dezvoltă peste noapte. Încă de la o vârsta fragedă, copilul are nevoie de libertate pentru a-şi testa limitele şi pentru a-şi gestiona temerile. Atunci când copilul tău se confruntă cu o situaţie riscantă, ajută-l la început, iar apoi încearcă să îl sprijini în procesul de clădire a propriei siguranţe şi independenţe.

 “Sarcinile ar trebui să fie în mod progresiv mai dificile. Acest aspect insuflă copilului încrederea că este talentat, priceput în ceea ce face”, spune Vazzana. Ajutând un copil să aibă succes, reuşeşti să îl faci să se simtă încrezător atunci când îşi asumă riscuri.

 5. Dezvoltă-i puterea de a face schimbări constructive

Adesea, copilul este învăţat să respecte orbeşte regulile impuse, un obicei care inhibă spiritul antreprenorial. În schimb, trebuie să îl înveţi să conteste într-un mod constructiv normele existente, prin evidenţierea raţionamentului lor. Întreabă-l ce anume crede că trebuie să se schimbe şi de ce, şi care este propunerea sa.

Trebuie să conduci prin exemplu. “Felul în care părinţii vorbesc unul cu altul şi cu cei mici modelează acest comportament. Comportamentul tău ca părinte îl ajută pe copil să înţeleagă cum trebuie să pui la îndoială, într-un mod diplomatic, anumite reguli şi când trebuie pur şi simplu să le urmezi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata