INS: Evoluţii inerente au influenţat reducerea PIB; diferenţa nu este generată de o eroare de calcul

0

Intreprinderile au avut cea mai mare contribuţie la creşterea consumului intermediar ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011, şi implicit o reducere a valorii adăugate brute şi a PIB cu aproximativ 26 miliarde lei, diferenţa nefiind provocată de erori de calcul, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică /INS/, remis vineri.

Reprezentanţii INS susţin că, potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni).

Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicatori.

”Diferenţele între cele trei variante sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul. În programul de producere şi difuzare a datelor, Institutul Naţional de Statistică aplică ad-literam şi consecvent la nivel naţional prevederile regulamentelor UE în domeniu şi metodologiile de calcul corespunzătoare, făcându-le publice utilizatorilor, inclusiv în ceea ce priveşte politica de revizuire”, se precizează în comunicatul INS.

Astfel, diferenţa între varianta provizorie ( în care PIB este calculat la 578,551 miliarde lei) şi cea semidefinitivă (în care PIB este calculat la 556,708 miliarde lei), respectiv 21,84 miliarde lei, este dată de faptul că la prima metodă se folosesc surse indirecte, metode de estimare şi extrapolare, iar la cea de-a doua variantă sunt utilizate surse de date primare disponibile mai complete şi mai detaliate, mai arată comunicatul INS.

”Pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o creştere a ponderii consumului intermediar în producţie, de la 61,3% (pondere estimată pentru anul 2010 şi utilizată la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculată pe baza surselor complete de date) în varianta semidefinitivă. Cea mai mare contribuţie la creşterea consumului intermediar au avut-o societăţile nefinanciare (intreprinderi) ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011, şi implicit o reducere a valorii adăugate brute şi a PIB cu aproximativ 26 miliarde lei.

Această pondere mare s-a mai înregistrat în perioada 1995-1997. În anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea producţiei. Majorarea nu a putut fi anticipata la varianta provizorie din lipsa oricăror informaţii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011”, a explicat INS, în comunicatul dat publicităţii vineri.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că va înlocui conducerea Institutului Naţional de Statistică /INS/ pentru ‘greşeala gravă’ la calcularea PIB pentru anul 2011.

”Nu ne iartă nimeni dacă stăm blocaţi în continuare în ceea ce înseamnă de ani de zile birocraţie şi lipsa de funcţionare a unor instituţii. Ne-am trezit acum la început de an că INS, Comisia Naţională de Prognoză /CNP/ au greşit şi după ce în 2003 până în 2010 au greşit pe plus, calculau un PIB şi după aceea era mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu cred că este vorba neapărat de intenţie, dar este o greşeală gravă”, a declarat primul-ministru.

”Am cerut secretarului general, o să înlocuiesc conducerea INS, vreau să fie acolo nişte oameni pe care să ne putem baza când spun ceva,fie că este vorba de PIB, fie că este vorba de câţi cetăţeni sunt în această ţară”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a arătat joi seară, că preşedintele Institutului Naţional de Statistică ar putea fi demis după ce instituţia a făcut o greşeală de calcul a Produsului Intern Brut în perioada 2011 – 2012, acesta fiind calculat eronat, mai mare cu 20 miliarde de lei.

”Voi cere până luni o analiză, iar preşedintele Institutului Naţional de Statistic ar putea fi schimbat. Am aflat, la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a INS privind PIB în 2011-2012, o greşeală care înseamnă 20 de miliarde de lei în plus la PIB, calculate iniţial şi reduse, acum înseamnă, implicit, la deficit, cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”, a precizat premierul.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.