Ponta: Numirea ca preşedinte INS a dnei Gered Beatrix nu are nici o legătură cu UDMR

Numirea ca preşedinte interimar al INS a vicepreşedintelui instituţiei Gered Beatrix nu a fost influenţată de UDMR şi această numire nu înseamnă că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a intrat la guvernare, a declarat premierul Victor Ponta, vineri seară, într-o emisiune la Antena 3.

‘Nu a intrat UDMR la guvernare şi UDMR nu are nici un fel de legătură cu această numire. Sunt trei vicepreşedinţi la INS, iar singurul dintre aceştia, care era vechi în funcţie şi nu se putea spune că a fost numit de Guvernul Ponta, a fost Gered Beatrix, care întâmplător este susţinută de UDMR, dar este nemţoiacă. Aceasta va deţine funcţia până în momentul în care, şi vă spun foarte clar că vom numi la INS… că pe mine nu mă interesează ca la INS să fie un om cu care sunt eu prieten. Pe mine mă interesează să fie un om care să dea datele corecte şi să fie credibil. Aşa a ajuns doamna Gered Beatrix să gireze… până când selectăm o persoană care să nu poată fi bănuită, în nici un fel, că ţine cu Guvernul sau cu Opoziţia sau cu oricine altcineva’, a explicat premierul.

Citeste si:  De ce contează Europa

Ponta a precizat că nu consideră că greşeala INS în calcularea PIB-ului ar fi fost ‘premeditată’, însă, şeful instituţiei trebuia să îşi asume responsabilitatea, fapt pentru care a fost demis.

‘Din 2003 până în 2010 când s-a greşit, s-a greşit în minus, adică s-a spus că PIB-ul era mai mic, dar de fapt era mai mare. Dacă crezi că ai o sută de lei şi în realitate ai 110, atunci e bine. Dar dacă ştii că ai în cont 100 lei şi te trezeşti că de fapt ai 80, nu este o veste deloc bună pentru că tu de fapt te-ai gândit să faci cheltuieli de 100 lei. (…) România are voie, prin acordul cu FMI, la o anume ţintă de deficit. Dacă PIB-ul este mai mare înseamnă că pot să cheltui mai mult. Eu mi-am propus, în 2012 şi implicit în 2013, nişte cheltuieli la un PIB mai mare şi acum s-a dovedit că este mai mic. (…) Această greşeală a afectat, în mod clar, 2012, dar şi anul 2013. Dar nu am niciun element să spun că a fost ceva premeditat, dar responsabilitatea rămâne. (…) Am considerat că un funcţionar a greşit, dar responsabilitatea revine şefului instituţiei’, a spus Ponta.

Citeste si:  Premierul Boc a cerut MFP să rămână în ţinta de deficit de 4,4% din PIB pe 2011, indiferent de nevoi

Ponta a glumit afirmând că ‘partea simplă’ a fost demiterea preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) Vergil Voineagu, ‘partea dificilă’, însă, este să ‘tăiem un miliard de lei’.

‘Trebuie să tăiem un miliard de lei. Este o veste foarte proastă pentru toţi. De unde să tăiem aceşti bani? Să îmi spună şeful INS ce să le explic profesorilor, doctorilor…’, a adăugat premierul.

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) Vergil Voineagu a fost eliberat, vineri, din funcţie.

Decizia de schimbare din funcţie este semnată de premierul Victor Ponta şi a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial.

Citeste si:  Ministrul dezvoltării economice a confirmat că Italia se află în plină criză economică

Până la numirea preşedintelui INS, Gered Beatrix, vicepreşedintele INS, va exercita atribuţiile preşedintelui INS, conform deciziei primului ministru, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 7 din 4 ianuarie.

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, la şedinţa de guvern, că va înlocui conducerea Institutului Naţional de Statistică /INS/ pentru ‘greşeala gravă’ la calcularea PIB pentru anul 2011.

”Nu ne iartă nimeni dacă stăm blocaţi în continuare în ceea ce înseamnă de ani de zile birocraţie şi lipsa de funcţionare a unor instituţii. Ne-am trezit acum la început de an că INS, Comisia Naţională de Prognoză /CNP/ au greşit şi după ce în 2003 până în 2010 au greşit pe plus, calculau un PIB şi după aceea era mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu cred că este vorba neapărat de intenţie, dar este o greşeală gravă”, a declarat primul-ministru.

Citește și
1 Comentariu
  1. Timica spune

    Abureala tipic politicianista. Declarativ udemereul n-a intrat la guvernare. Faptic a intrat, oricum ar vrea d-l Ponta sa zica ca lucrurile nu sunt asa cum par. Toti cei vizati sunt membri activi ai udemere si sunt subordonati politic conducerii acestei grupari. Si asta ce inseamna? Ca de fapt conducerea udemereului este la guvernare prin acesti reprezentanti ai sai. Punct! Restul nu este decat o jignire a inteligentei electoratului. Suntem gata sa intelegem multe necesitati politice si conjucturale dar nu putem accepta abureala. Intelegem daca lucrurile se fac transparent si pe fata. Daca d-l Ponta va continua cu lucraturile din culise si cu punerea in fata faptului implinit, va avea surprize neplacute. Ma mir ca peneleul inghite astfel de galuste foarte inabil servite. In acest caz, d-l Antonescu umbla pe o gheata subtire. Cu noi ne facem ca…. si ei se fac ca…. nu mai merge.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata