EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Superalimentele lunii ianuarie

Un An Nou Fericit! Dacă pentru anul 2013 te-ai hotărât să adopţi o alimentaţie mai sănătoasă, luna ianuarie poate părea puţin cam nepotrivită pentru a porni la drum spre îndeplinirea acestui obiectiv. Roşiile zemoase şi porumbul dulce al lunilor de vară sunt destul de departe şi chiar şi merele toamnei par să dispară de pe rafturile magazinelor.

Însă, acest lucru nu înseamnă că o alimentaţie sănătoasă este un lucru imposibil de realizat în mijlocul iernii.

În continuare vei găsi o listă realizată de specialiştii în nutriţie de la Huffingtonpost.com, care conţine produsele preferate de aceştia pentru prima lună a anului.

Heather Bauer spune că “aceste fructe şi legume nu conţin grăsimi, au un conţinut caloric redus şi sunt bogate în vitamina C”.

“În această perioadă a anului, când vremea devine din ce în ce mai rece, vitamina C are un rol important în sprijinirea sistemului imunitar în lupta sa împotriva răcelilor, infecţiilor sinusurilor, tusei şi a altor probleme”.

1. Clementine

De ce le iubim: Doar o singură clementină, un fruct citric dulce, conţine 60% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.

Cum să te bucuri de ele: Aceste fructe sunt foarte bune pentru a fi mâncate crude şi uşor de purtat cu tine oriunde ai merge. De asemenea, încearcă să adaugi câteva felii la salata ta de iarnă. Fierul din legumele verzi, cum ar fi spanacul, devine mai uşor de absorbit de către organism atunci când este combinat cu un strop de vitamina C.

2. Varza de Bruxelles

De ce o iubim: Încadrată în familia legumelor crucifere, acelaşi grup din care mai fac parte broccoli şi conopida, varza de Bruxelles luptă împotriva inflamaţiilor şi are proprietăţi anticancerigene. De asemenea, varza de Bruxelles este bogată în fibre, potasiu, vitamina A şi C, dar şi fier, în timp ce are un conţinut caloric redus.

Cum să te bucuri de ea: Bauer recomandă combinarea acestor legume cu puţin ulei de măsline şi usturoi.

3. Grapefruit

De ce îl iubim: Grapefruitul, o sursă importantă de vitamina C, are un conţinut important de fibre, care poate ajuta la reducerea colesterolului şi care îţi oferă o senzaţie de saturaţie. De asemenea, aceste fructe sunt de mare ajutor pentru cei care vor să slăbească. În 2006, un studiu privind obezitatea a descoperit că participanţii au pierdut cele mai multe kilograme atunci când au mâncat jumătate de grapefruit înainte de masă.

Totodată, grapefruitul este în proporţie de peste 90% apă, ceea ce înseamnă că te ajută să rămâi hidratat. Grapefruitul roşu are un conţinut ridicat de licopen, antioxidantul ce poate fi întâlnit la roşii şi care oferă protecţie împotriva anumitor tipuri de cancer şi faţă de razele ultraviolete. Însă, trebuie să ai grijă, deoarece grapefruitul poate interacţiona într-un mod periculos cu anumite medicamente.

Cum să te bucuri de el: Adaugă la o jumătate de grapefruit puţină scorţişoară şi miere şi vei obţine o gustare delicioasă de iarnă sau combină feliile fructului într-o salată, pentru a favoriza absorbţia fierului.

4. Varza creaţă

De ce o iubim: Varza creaţă şi-a câştigat pe drept reputaţia de “superaliment”. Această legumă are un conţinut bogat de vitamina A şi C, fier, potasiu şi calciu.

Cum să te bucuri de ea: Dacă vrei să o mănânci crudă într-o salată, specialiştii recomandă adăugarea unor grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado sau nuci, pentru a ajuta organismul să absoarbă mai bine toate substanţele nutritive ale legumei.

5. Morcovii

De ce îi iubim: Aceste legume rădăcinoase îşi merită reputaţia de cel mai bun protector al ochilor. O cană de morcov tăiat conţine 400% din aportul zilnic recomandat de vitamina A, o substanţă nutritivă ce poate fi întâlnită şi în cartofii dulci.

Cum să te bucuri de ei: Deşi sunt foarte buni atunci când sunt mâncaţi cruzi (au un gust dulce), morcovii pot fi pasaţi, pentru a fi folosiţi la o supă de iarnă, sau copţi alături de alte legume rădăcinoase.

6. Păstârnacul

De ce îl iubim: O altă legumă rădăcinoasă cu un aspect asemănător cu cel al morcovului, păstârnacul oferă o “aromă dulce” supelor şi tocăniţelor de iarnă. Păstârnacul are un conţinut bogat de fibre, vitamina C şi potasiu.

Cum să te bucuri de el: În afară de folosirea lui la supe şi tocăniţe, păstârnacul are un gust foarte bun atunci când este copt alături de alte legume rădăcinoase sau pasat, ca şi o alternativă pentru un piure de cartofi cu un conţinut mai redus de amidon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata